A Fujitsu bemutatta Windows operációs rendszerrel működő robotját. A Japánban már az üzletekben is kapható gép többek között háztartási eszközök vezérlésére képes.

A Maron-1 névre hallgató robot tömege 5,5 kg, magassága 36 cm, és Windows CE 3.0 operációs rendszer fut rajta, és apró kerekein gurulva képes közlekedni a lakásban. A robotba integráltak a fejlesztők egy mobiltelefont is, melyen keresztül tulajdonosa a távolból is utasításokat adhat neki - például bekapcsoltathatja vele a légkondicionálást vagy a videót.

Forrás: ORIGOMindezek mellett a Maron-1-est mozgásérzékelővel is felszerelték, így akár betörők érzékelésére is képes. Ha ugyanis mozgást észlel, tulajdonosát mobiltelefonon értesíti, illetve hangos riasztásra is képes. A robot "szeme" helyén két digitális kamerát helyezték el, melynek képeit szintén képes továbbítani arra alkalmas telefonokra. A Maron-1-es egy akkumulátortöltéssel legfeljebb 10 órás folyamatos üzemre képes.

Bár a robotot jelenleg csupán Japánban árusítják fejlesztőcégek számára 2500 dollárnak megfelelő összegért, ha a termék sikert arat, külföldön is megkezdődhet értékesítése - közölte a Fujitsu. A társaság 2 évvel ezelőtt egy humanoid robotot dobott piacra, amely a nyílt forrású Linux operációs rendszert használja.