Európai és amerikai kutatók új adatforgalmi rekordot állítottak fel az interneten. A két kontinens között egy órán keresztül másodpercenként 2,38 gigabites sebességgel sikerült információt továbbítani.

A kísérletben a kalifornaiai műszaki egyetem (Caltech), az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet (CERN), a Stanfordi Egyetem és a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium (LANL) vett részt. Az együttműködés során mintegy 1 terabájtnyi adatot továbbítottak a kaliforniai Sunnyvale-ből Genfbe, másodpercenként 2,38 gigabites sebességgel. A hatalmas mennyiségű, körülbelül 200 DVD-filmnek megfelelő információt a korábbi sebességi csúcsot 2,5-szer felülmúlva így egy óra alatt sikerült eljuttatni Észak-Amerikából a svájci városba. A kísérlethez az Intel 10-Gigabit Ethernet hálózati adaptereit használtak a kutatók.

TCP
Transmission Control Protocol. A TCP/IP alapú hálózatok egyik szabványa. A TCP az adatforgalomban résztvevő számítógépek közötti kapcsolattartást biztosítja.

- Az új sebességrekord jól jelzi a jelenleg használatos adatátviteli hálózati szabvány, a TCP-protokoll lehetőségeit - nyilatkozta a IDG-nek Harvey Newman, a Caltech professzora, hozzátéve, hogy az elterjedt és olcsó eljárás megállja a helyét az új szabványokkal, így például az Infinibanddel szemben. 

Amerikai kutatók szintén sebességi rekordot értek el helyi hálózati kapcsolatok terén: egy Los Alamos-i laboratóriumban 4,02 Gbps-os sebességet sikerült elérni két, hálózatba kötött számítógép között.