A Sun viccnek tartja a Microsoft .NET-et

Ázsiai körútján az emberiség és a Microsoft szembenállásáról beszélt a Sun vezérigazgatója. Scott McNealy szerint a Microsoft .NET rendszere egyszerűen egy viccnek tekinthető.

Forrás: ORIGOA Sun első embere egy szingapúri sajtótájékoztatón ismertette a .NET-tel kapcsolatos véleményét az egybegyűlt újságírók előtt. - A világ szoftverfejlesztői két táborra szakadtak: egyik a Microsoft .NET platformja, másik pedig a Sun ONE Java - kezdte fejtegetését McNealy, aki nem meglepő módon a Javát tartja az első számú fejlesztői platformnak. A vezérigazgató szerint míg "a vírusok a .NET részeinek tekinthetők, a Java beépített biztonságot tartalmaz". - A Sun ONE minden típusú rendszeren és processzorral fut, a .NET ezzel ellentétben csak Windowszal működik. A Microsoft az egész emberiséggel szemben áll - közölte McNealy, hozzátéve: "a .NET egy vicc".

A .NET a Microsoft fejlesztési platformja, egyben online üzleti stratégiája. A sok mindent átfogó elképzelés egyik lényeges eleme, hogy a szoftverek egyre inkább a neten keresztül elérhető szolgáltatásként jelennek meg.

A Sun és a Microsoft kapcsolata az eddigiekben sem mutatott teljes harmóniát. A két vállalat között több per is folyt: 2002-ben például a Sun indított pert a redmondi cég ellen, mondván, hogy monopolhelyzetével megakadályozza a Java platform elterjedését. A két cég között szintén verseny folyik az online azonosítási rendszerek terén: a Microsoft a .NET infrastruktúrájába tartozó Passporttal, a Sun pedig a Liberty rendszerrel kíván olyan szolgáltatást nyújtani, mely felhasználói egyetlen névvel és jelszóval vehetnek igénybe számos webhelyet. A mostani McNealy-nyilatkozathoz hasonló hangvételű szópárbaj sem idegen a két cég kapcsolatának történetében: 2001 őszén Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója éles kritikával illette, és "bizonytalan alapon álló őrültségnek" nevezte a Libertyt.

Jelenlegi ázsiai körútján McNealy némi bizonytalanságot mutatott, miután egy újságíró a két vállalat közötti versengés végkimeneteléről kérdezte. - A cég biztos anyagi háttere miatt igen nehéz feladat a Microsoftot sarokba szorítani - válaszolta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK