Házimozirendszer a JVC-től

Tesztünk során a JVC TH-A75R típusjelű, kompakt kategóriás házimozirendszert vizsgáltuk. A 6.1-es hangzású, kis méretű  készülék számtalan extra funkciót tartalmaz.

A házimozi-forradalom elkezdődött. A különböző DVD-lejátszók eladási adatai szinte minden képzeletet felülmúlón alakulnak. Természetesen ez a tendencia a házimozi többi résztvevőire is vonatkozik. A gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a legkülönfélébb felhasználói igényeket kielégítsék, olyanokét is, akik nem szeretnének sokat bajlódni saját házimozijuk összeállításával, és főleg nem szívesen látnak hatalmas hangdobozokat nappalijukban; ugyanakkor teljes mértékben ki szeretnék használni a legmodernebb technika nyújtotta összes lehetőséget. Ezeknek az elvárásoknak a kielégítésére született meg a tesztünkben bemutatandó JVC TH-A75R kompakt házimozirendszer is.

A rendszer elemeit két különálló kartondobozba csomagolva értékesítik.  Az egyikben a központi egység a távvezérlővel, a másikban a tisztes méretű mélysugárzó, az öt egyforma méretű szatellitsugárzó és a kicsit nagyobb centersugárzó kapott helyet. A dobozban megtalálhatjuk még a hozzájuk illeszkedő kábeleket és a falra szerelést nagymértékben megkönnyítő köztes acélidomokat is. Ez utóbbiak használatával akár egyetlen csavarra is felrakhatjuk az egyes hangsugárzókat úgy, hogy annak irányát és dőlésszögét bármikor, tetszésünk szerint szabadon változtathatjuk. Az összekötő 0,75 négyzetmilliméteres hangfalkábelek 3,5-ös jackcsatlakozókkal kapcsolhatók a hangsugárzókhoz. A vezetékek másik végükön csupasz végződéssel érnek a központi egység csiptetős hangszóró-csatlakozóihoz. A rendszer összeszerelését nagymértékben megkönnyíti, hogy a kábeleket feliratokkal látták el, így könnyedén megtalálhatjuk, melyik vezeték melyik csatornához tartozik. A csapat egyetlen méretesebb darabja a mélyláda. Elrendezését tekintve reflex kialakítású. Egy 20 cm átmérőjű mélysugárzó dolgozik benne, a doboz bal oldala felé sugározva. Emiatt különös figyelemmel kell elhelyezni: célszerű oldalsó irányban legalább másfél méter távolságot hagyni a faltól, illetve a legközelebbi bútordarabtól. A doboz további érdekessége, hogy passzív kialakítású, tehát nincs benne erősítő áramkör, így a központi egységre hárul az a feladat, hogy az összes csatornát megfelelő teljesítménnyel ellássa. A szatellit hangsugárzók alumíniumötvözetből készültek, mindegyike mágnesesen árnyékolt és szintén reflex kialakítású. Ezekben 7x4 cm-es, ovális alakú hangszóró és 1,5 cm átmérőjű reflexcső gondoskodik a megfelelő légnyomásváltozás létrehozásáról. Bár ezek a dobozok ún. "egyutas" rendszerűek, mégis széles frekvenciatartomány átfogására tervezték őket (110 Hz–20 kHz). A dobozok külső burkolata úgy lett kialakítva, hogy mindenfajta nemkívánatos rezonanciát elnyeljen.

A TH-A75R kellemes tulajdonsága, hogy nem különösen érzékeny az egyes hangcsatornák elhelyezésére, ezáltal majdnem a teljes nappalinkban hasonló térérzetet tapasztalhatunk. Természetesen meghálálja a rendszer, ha az egyes hangforrásokat egyenlő távolságra helyezzük el a szoba padlójától. (Az optimális magasság 1,1-1,6 m között van).

A JVC házimozirendszer lelke a hétcsatornás erősítővel egybeépített rádiós DVD-lejátszó. Ez az alig 7 cm magas központi egység igazi technikai bravúr. Formavilága egyszerre futurisztikus és konzervatív, színvilága harmonikus, tiszteletet parancsoló, amelyet a bekapcsolás után a kijelző oldalából kiinduló kék fények még hangsúlyozottabbá tesznek. A lemeztálca a készülék bal oldalán kapott helyet. A készüléken található gombok is inkább a tökéletes formavilág, mint a könnyed kezelhetőség jegyében lettek kialakítva. Azonban ezt ilyen készüléknél semmiféleképpen sem lehet negatívumként említeni. Különösen akkor nem, ha olyan kiváló távirányító társul hozzá, mint amellyel a TH-A75R rendelkezik.

A kompaktrendszerek legszembetűnőbb különbsége a nagy hangsugárzókkal megépített rendszerekhez képest az egyes csatornák által leadott teljesítményben található. A TH-A75-ös szatellitsugárzói mindössze 20 watt teljesítmény lesugárzására képesek jelentősebb torzítás nélkül (1 kHz, 0,7% THD teljes harmonikus torzítás mellett). A maximálisan rákapcsolható 30 watt teljesítmény már jelentős torzítást eredményez. A mélyláda teljesítménye ennél lényegesen jobbnak mondható: 100 watt minimális torzítás mellett. Néhányan bizonyára úgy gondolják, hogy ez bizony nagyon kevés. Azonban kisebb szobák hangosítására és némi kompromisszumok elfogadásával tökéletesen elegendőnek bizonyult. Nem kellett lemondanunk a gyomorrengető robbanásokról vagy a csatajelenetek egyetlen apró hangfoszlányáról sem. Sőt, a pici hangszórók gyors mozgékonyságának köszönhetően meglepően dinamikus hangzással találkoztunk a tesztelés során.  

Előző
Következő