Térdre kényszerült az al-Dzsazíra honlapja

Az üzemeltető szerint internetes támadás érte az arab al-Dzsazíra tévéállomás hét elején beindított weboldalát. A honlapon többek között az iraki háborúban elesett amerikai katonák képeit tették elérhetővé.

Március 24-én  kezdte meg működését, ám szerdán már nem volt elérhető az al-Dzsazíra arab műholdas televízó angol nyelvű weboldala. A honlapnak helyt adó szervereket üzemeltető katari székhelyű vállalat közlése szerint az oldal működését ismeretlenek helyi idő szerint kedd reggel ún. túlterheléses támadással (denial of service) megbénították a már korábban is működő, arab nyelvű oldallal egyetemben. A támadás lényege, hogy a hálózati kiszolgálót egyidejűleg olyan nagy mennyiségű lekérésekkel árasztják el, melyet az nem képes feldolgozni, s ennek hatására akadozhat, vagy szünetelhet a látogatók kiszolgálása.

Nabil Hegazi, a tévéállomás weboldalának szerkesztője úgy véli, nem hackertámadás okozta a szerverükkel kapcsolatos problémákat, hanem az, hogy az előzetesen vártnál négyszer többen keresték fel a weboldalt. Az  al-Dzsazíra tévéállomás weboldalát egyébként Franciaországban és az Egyesült Államokban elhelyezett számítógépek szolgálják ki. Míg az adó angol nyelvű oldalán a harcokban elesett amerikai katonák holttesteinek képeit, az arab kiadásban videoállományt is elhelyeztek a szerkesztők.

Az al-Dzsazíra weboldalának üzemeltetője közölte, jelenleg is dolgoznak a problémák elhárításán, ám nem tudta megmondani, mikortól fog újra működni a site.

KAPCSOLÓDÓ CIKK