Őrizetben az iraki háborús vírus készítője

Svédországban őrizetbe vettek egy férfit, akit az interneten az elmúlt hét óta terjedő Ganda vírus megírásával gyanúsítanak. A víruskészítő beismerő vallomást tett.

A svéd rendőrség közleménye szerint a Ganda feltételezhető íróját pénteken vették őrizetbe. - Személyének felderítésében a hatóságok részben a vírusban magában, illetve a hordozó e-mailben talált információkra támaszkodtak - közölte egy rendőrségi szóvivő. A gyanúsított nevét és életkorát nem közölték, annyi azonban ismert, hogy a vádemelésre rövid időn belül sor kerül - tudósít az AP hírügynökség.

Március közepén bukkant fel a Ganda vírus, mely az iraki válság okozta közhangulatot kihasználva Irakról készített műholdas képek és George W. Bush amerikai elnököt "leleplező" animációk ígéretével próbál hatékonyan terjedni a neten. Szakértők már a féregvírus terjedésének első napjaiban svédországi eredetre gyanakodtak.

A rendőrség szerint a férfi beismerte a Ganda készítését. Amennyiben a bíróság is bűnösnek találja, a vírusíró akár négy év börtönbüntetéssel is számolhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK