Spyware: kutató szemek a számítógépen

Nemkívánatos, illetéktelenül a számítógépünkre telepedő szoftverek, melyek idegesít[ reklámok özönének nyitnak utat. Gyűjtőnéven ezek a spyware-ek, kémprogramok, melyeket kis odafigyeléssel távol tarthatunk gépünktől.

Napjainkban az otthoni felhasználók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző internetről letölthető segédprogramok, amelyek egy jelentős része teljesen ingyen használható,  esetleg ezért cserébe reklámokat jelenít meg. A reklámokból finanszírozott, ingyenesen elérhető szoftvereket röviden adware programnak szokás nevezni. Egy másik népszerű szoftverkategóriát képeznek a shareware alkalmazások, amelyek nem tartalmaznak reklámokat, ám csak valamilyen funkcióbeli vagy időbeli korlátozással használhatóak.

Bár egyelőre mindkét szoftvertípus meglehetősen elterjedt az internetről letölthető szoftverek körében, számos cég nem elégedett meg a reklámok alkalmazásával, hanem már a felhasználók internetezési szokásait is nyomon akarta követni az ingyenes programokhoz fűzött "kiegészítő" programokkal. Az elmúlt két-három évben sorra jelentek meg olyan ingyenes szoftverek, amelyek ún. spyware-ekkel, vagyis kémprogramokkal együtt települnek fel a számítógépre. Jogi problémák elkerülése végett e programok meglétére gyakran rövid utalást szoktak tenni a felhasználói licencszerződésekben, de ezeket az átlagfelhasználók többnyire úgysem olvassák végét. Olyan eset is előfordulhat, hogy az adott program telepítője rá is kérdez, hogy telepítheti-e a spyware-t a gépre - természetesen reklámprogramként említve -, ám a kérdésre adott nemleges válasz esetén is feltelepíti titokban a digitális ügynököt.

Ezek funkcióit programja válogatja: míg az egyik idegesítő, felugró reklámablakokat jelenít meg egy-egy amúgy reklámmentes webhely felkeresése esetén - sőt, egyes spyware-ek szándékosan konkurens webhelyeket reklámoznak -, más kémprogramok a felhasználó által látogatott weboldalak listáját továbbítják egy külső félnek, megint mások pedig egyéb személyes információkat szivárogtatnak ki a számítógépről.

Mindemellett még egy kézzelfoghatóbb dolog is szól a kémprogramok ellen: számos fajtájuk leterheli a kevesebb memóriával felszerelt PC-ket, illetve esetenként lassíthatja az internetkapcsolat adatátviteli sebességét is, hiszen adatokat küldözget egy távoli szervernek. Összességében tehát kémszoftverek meglétére gyanakodhatunk, ha számítógépünk időnként furcsán viselkedik, esetleg belassul (igaz, ennek számos oka lehet), illetve akkor is folyamatosan adatokat küldözget, ha épp nem is böngészünk.

Konkrét példák

Forrás: ORIGOSpyware-t hordozó alkalmazásokra tipikus példák a Bonzi.com cég azonos nevet viselő weblapjáról letölthető alkalmazások.  A Bonzi Buddy és Max Alert névre hallgató programok egyaránt egy-egy képernyőn megjelenő kedves, beszélő virtuális figurával gazdagítják a Windows Asztalt. Bár a karakterek kétségkívül aranyosak, és minden bizonnyal rögtön elnyerik a női felhasználók kegyeit, telepítésüket követően webböngészés közben felnyiló reklámablakok sokaságára számíthat a mit sem sejtő felhasználó. Szintén rengeteg internetező keresi fel a grafikus kurzorokat kínáló Comet Cursor weblapot. Az oldalról számtalan jópofa Windows-os egérmutatót, tölthetünk le, melyek között rajzfilm- és képregényfigurák, állatok és egyéb mókás ábrák találhatók. Emellett több olyan weboldal is létezik, amely automatikusan felkínálja ezek telepítését. Nem árt figyelembe venni ugyanakkor azt, hogy a grafikus kurzorral együtt egy olyan szoftvert is feltelepítünk, amely folyamatosan továbbítja egy külső félnek böngésző szokásainkat (a látogatott oldalak listáját), valamint idegesítő reklámokat jelentet meg.

Ugyancsak nagy felhasználói táborral büszkélkedhet a Kazaa Media Desktop nevű fájlcserélő-kliensprogram, amely egy Cydoor nevű spyware-t hordoz magában, amelyet fejlesztői újfajta hirdetési technológiaként tüntetnek fel honlapjukon. A Cydoor "csupán" reklámablakokat jelentet meg azon a gépen, amelyre feltelepítették, s működéséhez még internetkapcsolatot sem feltétlenül igényel: ha nem áll rendelkezésre netelérés, a reklámokat a cache-ből tölti, ám minden csatlakozáskor felfrissíti kínálatát. Bár elvileg felszerelték uninstall-funkcióval, ez valójában nem távolítja el a programot a számítógépről.

Szintén agresszív módon jelenít meg hirdetéseket a számítógépen a Gator nevű szoftverkomponens, amely többek között bizonyos DivX kodekcsomagok, valamint egyes letöltésmenedzser programok telepítésekor juthat a számítógépre. A Gator eWallet nevű alkalmazása elvileg internetes kérdőívek gyors kitöltését biztosítaná a felhasználónak, ezzel szemben azonban egy Offercompanion névre hallgató modult telepít a számítógépre. Ez a modul bizonyos weboldalak felkeresésekor olyan felugró hirdetéseket jelenít meg, amelyek kitakarják az oldalon elhelyezett eredeti reklámcsíkokat, valamint továbbítja a Gator Corporationnek a felhasználó által látogatott webhelyek listáját.

Előző
Következő