Robotjai fejlesztéséről számol be a Sony. A japán vállalat tökéletesítette Aibo robotkutyája drótnélküli kommunikációs képességeit, humanoidját pedig egyensúlyozásra tanította.

Forrás: ORIGOA legutóbbi fejlesztések után az Aibo képes vezeték nélküli helyi hálózaton, e-mailen keresztül instrukciókat fogadni. Újdonság a kutya hardverén futó Photo Mail nevű alkalmazás, amelynek a segítségével a felhasználók "távolról" is utasíthatják a robotot arra, hogy beépített kamerájával fényképeket készítsen és azt e-mailen keresztül továbbítsa. A Sony folyamatosan fejleszti 1999-ben debütált robotkutyáját, a háziállat ma már képes hangok és arcok felismerésére, illetve arra is, hogy szükség esetén saját maga töltse fel lemerült akkumulátorát.

A vállalat közlése szerint szintén jelentős fejlesztéseket végeztek az SDR-4X jelölésű, ember formájú roboton. A legutóbbi javítások a humanoid egyensúlyozó-készségét érintették, így az SDR-4X II már képes felismerni, ha az elesés veszélye fenyegeti és korrigálni mozgását ennek elkerülése érdekében. Ha mégis elesne, ezt igyekszik úgy tenni, hogy érzékeny részeit védje a sérülésektől.

A fejlesztések a robot beszédkészségeire is vonatkoznak - közölte a vállalat. Az SDR-4X II már 20 ezer szavas szótárral rendelkezik, ennek használatát előre programozott beszédhelyzetek segítik. A legújabb verzióban először külön erre a célra dedikált processzor segíti a hangos kommunikációt. Érdekesség a humanoid tíz zeneszámból álló repertoárja, amit kérésre elénekel.