Iraki válság: drámaian nő a hackerakciók száma

Az iraki háború kezdete óta jelentős mértékben növekedett a hackertámadások száma. Az akciók többségének végrehajtói háborúellenes üzeneteket helyeznek el a feltört honlapon.

Több mint 20 ezer honlap feltöréséről értesült az amerikai F-Secure informatikai biztonsági vállalat az elmúlt napokban. A cég egyik vezetője szerint a megtört honlapokon a támadók által elhelyezett tartalmak többsége az iraki támadásban részt vevő országok vezetését szólítja fel az invázió leállítására, illetve a közvéleményt próbálja formálni háborúellenes üzenettel. - Az ilyen és hasonló esetek jól jelzik, hogy a politikai közhangulat, illetve annak változása az interneten is lecsapódik - tette hozzá.

Az elmúlt hétvége óta számos weblap feltöréséről érkezett híradás: a támadók célpontjai között szerepelt többek közt az amerikai haditengerészet és az al-Dzsazíra televízió internetes portálja, de sikertelen támadás érte a Fehér Ház oldalát is. A támadást megelőző napokban nevükben vagy tartalmukban a háborúhoz kapcsolódó számítógépes vírusok is megjelentek a neten, ezek közül leginkább a Ganda tudott terjedni.

Ezzel szemben szakértők szerint nem valószínű, hogy az internet esetleges terrortámadások "kilövőállásává" válna. - A mobilkommunikációs hálózatok megbénítása vagy az e-mail-forgalom leállítása nem terrorcselekmény - mutatott rá Bruce Schneier ismert biztonsági szakember.

KAPCSOLÓDÓ CIKK