Az al-Dzsazíra a weben is népszerű

Az iraki háború alkalmával a figyelem középpontjába kerülő al-Dzsazíra hírtelevízió az interneten is rendkívül keresett. A csatorna portálja az ellene indított támadások után a netezők gyakori célpontja. 

Az iraki háború kezdete óta egyre több internetező érdeklődik az arab Al-Dzsazíra hírtelevízió  iránt. A Lycos keresőszolgáltatása adatai szerint az elmúlt héten az adó angol neve, az  "Al-Jazeera" szó, és annak különböző elgépelt változatai a legnépszerűbb keresőszavak közé tartoztak. A hírtévé nevére a Lycos látogatói háromszor annyian kerestek rá, mint a szex szóra, amely általában előkelő helyet foglal el a listán. A legnépszerűbb internetes kereső, a Google hasonló eredményekről számolt be: az üzemeltetők közlése szerint a március 31-ével véget érő hét napban az al-Dzsazíra mutatta a legnagyobb mértékű növekedést a keresőszavak között.

Az al-Dzsazíra egyébként angol és arab nyelven elérhető saját honlapot is működtet, melynek működését a háború kezdete óta szinte folyamatosan hackertámadások teszik lehetetlenné. Mint arról korábban már beszámoltunk, az arab hírtelevízió weblapját a múlt hét első felében ismeretlenek túlterheléses támadással bénították meg, néhány nappal később pedig az oldalhoz tartozó domainnevet irányították át egy másik szerverre, amelyen Amerika-szimpatizáns üzenetet helyeztek el. Az al-Dzsazíra angol nyelvű weboldalának egyik vezetője elmondta, jelenleg is próbálják biztonságossá tenni a portált kiszolgáló rendszert, s az oldal várhatóan szerdától újra elérhető lesz. Az AP hírügynökség beszámolója szerint a múlt héten hackerek támadták meg az Arabia.com angol nyelvű arab hírsite-ot is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK