Az idei év első három hónapjában drámaian növekedtek az informatikai rendszerek elleni támadások. Ebben jelentős szerepet játszott a január végén felbukkant, adatbázisszervereket fertőző féregvírus.

A vírusok, a hackerakciók száma, felfedezett szoftveres hibák, valamint az egyéb, hálózati biztonsággal kapcsolatos bejelentések száma 2003 első negyedévében rendkívüli mértékű, közel 84 százalékos növekedést mutat - áll az amerikai Internet Security Systems (ISS) informatikai biztonsági vállalat jelentésében. A cég egyik vezetője szerint az e-mailen át terjedő féregvírusok igen nagy száma alapján bebizonyosodni látszik az a sokak által korábban hangoztatott jóslat, miszerint 2003 az eddigiekhez képest is igen dolgos év lesz a biztonsági szakemberek és a rendszergazdák számára.

A legtöbb IT-biztonsági bejelentés pénteki napokon érkezett, a hétvégét megelőző nap az összesített adatok 26 százalékáért felelős - tudósít az ISS felmérése. A vállalat kiemeli az év elején felbukkant SQL Slammer féregvírus szerepét: a vírus világszerte több mint 200 ezer szervert fertőzött meg, s a vállalat szerint ezek 90 százalékát az első megjelenésétől számított tíz percen belül tarolta le.

A tavalyi év tapasztalatai alapján a biztonsági szakemberek egy része az online fenyegetettség ugrásszerű növekedését jósolta, a Symantec szerint pedig 2003 valóban a "férgek éve" lesz.