Egyre kevésbé jellemző hazánkban műszaki területeken az agyelszívás - véli Benedek Balázs, a műegyetemi 24 órás programozói verseny szervezője. A BME  PhD hallgatójával a versenyről, a magyar programozók jelen helyzetéről és kilátásairól beszélgettek az [origo] Társalgójának vendégei.

Forrás: ORIGOBenedek Balázs: Sziasztok! Szeretettel köszöntök mindenkit, és várom a 24 órás programozási versennyel kapcsolatos kérdéseket!

Mi 24 órás egy programozóversenyen? Ezt mindenki végigcsinálja egyenként? (drumlin)

- Ez a verseny abszolút csapatverseny. Háromfős csoportok vehetnek részt rajta, és közösen próbálják meg megoldani az általunk kiagyalt feladatokat.

Mit jelent ez a 24h challenge, 3. nemzetközi programozóverseny? ([soAD])

- 24h, mert non-stop a kihívás. Szombat reggel 9-től vasárnap reggel 9-ig tart a verseny, és ezen idő alatt pihenés és szünet nélkül kell megoldani a kiadott feladatot. Nemzetközi, mert idén először külföldi csapatok nevezését is elfogadtuk. Ezzel természetesen a feladatok is angolul lesznek kiadva. Végül pedig harmadik, mert már mi sem vagyunk kezdők :)

Kik neveznek az ilyen versenyekre? (neon)

- Főleg egyetemisták, de jelentkeztek az iparban dolgozó, már végzett profik is, akik szívesen lazítanak egy kicsit.

Az IBM is mostanában hirdetett meg egy programozói versenyt. Gondolom, nekik üzlet (reklám, plusz munkaerőtoborzás). Mi motiválja még ilyenek rendezését? (bili_géc)

-  A móka... :) Kb. 5 évvel ezelőtt rendezték az utolsó ilyen versenyt Miskolcon, amin még mi is résztvevők voltunk. Utána ők feladták, és mivel mi nagyon szerettünk volna indulni rajta, elkezdtünk szervezni egyet, hogy legalább mások élvezhessék... :) 2000 környékén még fontos szempont volt a munkaerő-közvetítés is: a részvétel ingyenes volt akkor is, de a nevezés feltétele volt egy angol és egy magyar nyelvű önéletrajz beadása, amit átadtunk a fő(bb) szponzoroknak, ők pedig állást kínálhattak.

Mondanál egy konkrét feladatot? Mit kell és lehet létrehozni ennyi idő alatt? (drumlin)

- A tavalyi feladatról találhattok fényképeket a http://www.challenge24.org címen, ha megnézitek a Galleryt. Akkor egy LEGO robotot kellett összerakni és programozni, több egyéb, "kisebb" részfeladattal egyetemben. Például kellett csinálni egy full LOGO interpretert, aztán a beadott progival vezérelni a robotot, ami húzta a csíkot maga után. Vagy ami a fő kihívás volt: fel kellett autonóm módon térképeznie egy téglákból épített labirintust.

Eddig hányan neveztek? (Gunther)

- Több mint 100 csapat.

Milyen kategóriákban és nyelvekkel lehet indulni? (Athina)

- Tetszőleges. Alapelvünk, hogy ne mi korlátozzuk a platformot, az operációs rendszert és a fejlesztői eszközt, hanem mindenki válassza ki azt, amihez igazán ért. Úgy gondolom, hogy az igazán profik a feladathoz választják az összes fenti paramétert. Volt olyan csapat, ahol az egyik gépen Linux futott, a másik kettőn Windows, és használtak PHP-t, Javat és C++-t is.