Májustól a Sulinet Expressz program keretei közt adókedvezménnyel vásárolhatnak számítógépet és informatikai eszközöket tanárok, diákok és szülők. A projektben részt vevő cégeket és üzleteket pályázati úton választotta ki az oktatási, informatikai és munkaügyi tárca.

A három minisztérium által közösen kidolgozott program lehetővé teszi, hogy számítógépek és informatikai eszközök vásárlása, lízingje vagy bérlete esetén az igénybe vevők ezek értékét maximum 60 ezer forintig adójukból leírhassák. Az adókedvezmény-programban pedagógusok, egyetemi és főiskolai oktatók és hallgatók, felnőttképzésben részt vevők és diákokat nevelő szülők vehetnek részt.

A program a szaktárcák által pályázati úton kiválasztott számítástechnikai cégeknél, kereskedéseknél vehető igénybe. A korábban kiírt pályázaton 149 cég vett részt, ebből 66-an adtak le a követelményeknek megfelelő anyagot - hangzott el a három minisztérium csütörtöki közös sajtótájékoztatóján. A nyertesek között nagy nemzetközi vállalatok hazai képviseletei és kisebb magyarországi cégek, üzletek is találhatók. Ezek között szerepel többek közt az Albacomp, a Media Markt, a Portocom, a Dunaweb, az IBM, a Hewlett-Packard, a Bull és az eBolt is. - A kiválasztás a Sulinet Expressz program keretei közt megvásárlandó számítógépek minőségét kívánja garantálni - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter, aki szerint a projekt hitelességét és átláthatóságát szigorú szabályok és ellenőrzés biztosítja. A sikeresen pályázó cégekkel az oktatási tárca május 26-ig köti meg a szükséges szerződéseket.

Magyar Bálint elmondta, hogy a programban részt vevő vásárlók több mint 250 típusú asztali, kézi és hordozható számítógép-konfigurációhoz juthatnak, emellett lehetőség nyílik hardverelemek és kiegészítők és szoftverek egyedi beszerzésére. A miniszter szerint a Sulinet Expressz program nagymértékben hozzájárul a jelenleg 20 százalék alatti hazai számítógép-ellátottság növekedéséhez, hiszen a célcsoport a hazai háztartások 50 százalékát lefedi. A szaktárca a közeljövőben országos bemutató körúttal kívánja népszerűsíteni a projektet, májustól pedig telefonos információs szolgálatot indít.

A miniszter az MTI kérdésére közölte: úgy számol, hogy első évben legalább 100 ezren bekapcsolódnak majd az akcióba, ami 6 milliárd forint adóleírás mellett mintegy 20 milliárd forintot mozgat meg.  Jelezte: a termékeken szerepelnie kell a Sulinet Expressz logónak.