1 éves a magyar MMS

Magyarországon pontosan 1 éve lehetséges képet és hangot is tartalmazó MMS-üzeneteket küldeni és fogadni mobiltelefonról, s ez idő alatt az elérhető szolgáltatások köre is jelentősen bővült.

Egy évvel ezelőtt, április 18-án a Westel a világon elsőként tette elérhetővé mobilhálózatán ügyfelei számára a multimédiás üzenetküldést, amely a szövegen kívül képek és hangok továbbítását is biztosítja arra alkalmas készülékről. Másodikként a Pannon GSM indította be az MMS-t saját hálózatán október 15-től, a Vodafone pedig december 9-től biztosítja a képes üzenetek küldését ügyfelei számára.

Míg kezdetben a mobilcégek ügyfelei csak az adott cég hálózatán belül küldhették vagy fogadhatták az MMS-eket közvetlenül mobiltelefonjaikon, 2002. december 23-án a Pannon GSM és a Westel összekapcsolta multimédiás üzenetküldő központjait, idén március 15-től pedig mindhárom magyar operátor ügyfelei tudnak MMS-eket váltani egymás között. Az üzenetközpontok összekapcsolása a társaságok egybehangzó véleménye szerint alapfeltétele a multimédiás üzenetküldés széles körben való elterjesztésének.

A Westel közlése szerint jelenleg a társaság 23 ezer előfizetője használ MMS-ezésre alkalmas mobiltelefont, de a képküldést támogató olcsóbb telefonok megjelenésével várhatóan az MMS szolgáltatás használóinak köre folyamatosan növekszik majd a jövőben. A mobilcégek szerint a képes üzenetküldés sikeressége jelentősen függ a jövőben megjelenő kézikészülékektől, azonban az nem valószínű, hogy az MMS belátható időn belül visszaszorítaná a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő szöveges üzenetküldést, az SMS-t.

KAPCSOLÓDÓ CIKK