Hajtogatható a papírvékony képernyő

Celluloidfóliának tűnő, 0,2 milliméter vastagságú színes képernyőt fejlesztett ki a japán Pioneer. A fejlesztők gyakorlati felhasználásra többek közt autós navigációs eszköznek javasolják az új kijelzőt.

A 4,7x6,2 centiméteres képernyő tömege mindössze 3 gramm. A szerves, elektrolumineszcens anyagból készült fólia hajlítható, akár csővé vagy tölcsérré tekerhető.  Egy 9 voltos egyenáramú zsebtelep energiájával 40 percen át tud működni. A fólia anyaga elektromos áram hatására fényt bocsát ki; a 120x160 pixeles felbontású kép élessége nem csak szemből, hanem ferde látószögből is kitűnő. A fólia vörös, zöld és kék fényt bocsát ki; ezek megfelelő arányú keverésével jön létre képalkotás közben a teljes színskála.
   
A Pioneer mérnökei több alkalmazási területet is javasoltak az új képernyő-fóliához: gépkocsik navigációs rendszerében a szélvédőre közvetlenül illeszkedő képernyőt lehet gyártani belőle; akár kabátot szabhatnak a fóliából, s viselője valóságos két lábon járó televíziós képernyő, vagy videóanyagokat bemutató reklámfelület lehet - ismertette az újdonságot az ITAR-TASZSZ hírügynökség.