A SARS-ot használja ki az új e-mailféreg

Egy nemrégiben felbukkant számítógépes vírus az atípusos tüdőgyulladás járványszerű terjedését kihasználva igyekszik működését hatékonyabbá tenni.

A Coronex féregvírus a SARS-hoz kapcsolható tárgysorokkal és üzenetekkel hívja fel magára a figyelmet. A véletlenszerűen generált szövegek között szerepelhetnek a kór különböző megnevezései, valamint halálesetekről érkező híradások. Aktiválása esetén a vírus továbbítja magát a fertőzött gép Outlook levelezőkliensében található címekre, s az Internet Explorer kezdőlapját az egészségügyi világszervezet egyik honlapjára állítja át. Ezen kívül egy viszonylag nagy méretű, véletlenszerűen kiválasztott népszerű játék nevét viselő exe fájlt generál az április 22-én detektált kártevő a C:\My_dowloads mappában.

Eddig számos, a Coronexhez hasonló módon terjedni próbáló vírus jelent meg az interneten. Az emberek kíváncsiságát kihasználó kártevők legutóbbi példája az iraki háború első napjaiban felbukkant Ganda, leggyakoribb pedig, hogy valamely híresség nevével fémjelzett e-mail segítségével próbálnak fertőzni.

A SARS körüli helyzetet kihasználó féregvírus elleni védekezés gyanánt a gyanúsnak ítált levelekkel kapcsolatos fokozott óvatosságot és a vírusvédelmi alkalmazások definíciós fájljainak frissítését ajánlják a biztonsági vállalatok.