Megjelent a Windows Server 2003

Számos elhalasztott bejelentés, valamint névváltoztatás után április 24-én megjelent a Microsoft vállalati szerverekre szánt operációs rendszere, a Windows Server 2003.

Az új, kifejezetten vállalati környezetbe szánt operációs rendszer bejelentését a Microsoft már jó ideje halogatta. A cég elsőként 2001 második felére, később 2002 elejére, majd ugyanazon év novemberére ígérte az akkor még Windows .Net Server néven emlegetett szoftvertermék megjelenését. A hálózati kiszolgálókra szánt új Windows azonban csak 2003. áprilisán kerülhetett a boltok polcaira immáron Windows Server 2003 néven. Az új operációs rendszerrel a Microsoft egyébként a nagyvállalati környezetben alkalmazott Unix-alapú és nagygépes rendszereknek kíván  - állítása szerint költséghatékony - alternatívát nyújtani.

A Windows Server 2003 hétféle verzióban lesz megvásárolható. A különböző változatokat más-más felhasználási célra szánják: 32 és 64 bites változatban egyaránt elérhetők a többprocesszoros rendszerekhez szánt Datacenter és Enterprise Edition változatok (az előbbit kifejezetten high-end rendszerekhez szánják). Ezzel szemben a Standard Edition és Web Edition változatokat az alsókategóriás hálózati kiszolgálókhoz szánják. Egy további verzióval, a Windows Small Business Server 2003-mal a kis- és középvállalatokat kívánja megcélozni a Microsoft, ez azonban csak a harmadik negyedévben kerül forgalomba. A Windows Server 2003 különböző változatai a szoftveróriás közlése szerint nagyjából ugyanannyiba kerülnek majd, mint az ezekkel azonos kategóriát képviselő korábbi szoftvertermékek. Az új szerverekre szánt operációs rendszer mellett a Microsoft két másik új alkalmazást is piacra dobott csütörtökön, ezek a Visual Studio .Net 2003 fejlesztőeszköz, illetve az SQL Server 2000 adatbázisszerver 64 bites verziója.

Mint ismeretes, április elején, a Windows Server 2003 végleges változatának elkészültét követően vélhetően a Microsoft egyik licencpartnerétől az internetre szivárgott az operációs rendszer telepítéséhez szükséges termékkulcs. Ezzel az alkalmazás három különböző változatát is illegálisan telepíteni lehet, így a kódsorozat szoftverkalózok kezére jutva jelentős károkat okozhat a vállalatnak. Ugyanakkora Microsoft képviselője az eset kapcsán elmondta, az ezzel a termékkulccsal telepített operációs rendszerekre nem lehet telepíteni majd a jövőben megjelenő frissítéseket, illetve szervizcsomagokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK