Sikeres a légi internet

A német Lufthansa légitársaság az idei év elején egyes járatain kísérleti internetszolgáltatást indított. A cég tapasztalatai szerint a repülés közben használható internet meglehetősen népszerű az utazók körében.

A Lufthansa a Boeing cég Connexion névre hallgató leányvállalatával közösen egyes interkontinentális járatain nagysebességű internetkapcsolatot tett elérhetővé az  utasok számára. A három hónaposra tervezett tesztidőszak alatt a fedélzeten tartózkodók ingyenesen böngészhették a világhálót saját notesz- vagy kézi számítógépeiken a repülőgépen kiépített helyi hálózatra kapcsolódva. A légitársaság közlése szerint  a szolgáltatás három hónapos tesztelése alatt 140 járat utasai internetezhettek repülés közben.

Egy járaton a 200-250 utasból átlagosan 50-80-an vették igénybe a szolgáltatást. Sokan közülük a hagyományos böngészésen kívül streaming videoadásokat tekintettek meg, illetve internetes telefonhívásokat hajtottak végre. A tervek szerint a Lufthansa további nyolcvan, Észak-Amerika és Európa között közlekedő repülőgépén építené ki a rendszert, bár még nem született végső döntés ezzel kapcsolatban. A Boeing mellett a rivális Airbus is kísérletezik repülőgépes internetszolgáltatással.

KAPCSOLÓDÓ CIKK