A Hírközlési Főfelügyelet szerint a Pannon GSM jogtalanul vezetett be korlátozásokat átalánydíjas WAP-szolgáltatásában, ezért ezeket 15 napon belül meg kell szüntetnie.

A Hírközlési Főfelügyelet (HíF) nemrég született másodfokú, jogerős határozata szerint a Pannon GSM átalánydíjas WAP-szolgáltatása keretében tavaly bevezett korlátozások nem felelnek meg a cég Általános Szerződési Feltételeiben foglaltaknak. A HíF ezért arra kötelezi a a vállalatot, hogy ezeket a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül szüntesse meg. A határozat jogerős, azonban a vállalat 30 napon belül végrehajtására halasztó hatályú keresettel fordulhat az elsőfokú határozatot hozó szerv székhelye szerinti illetékes megyei bírósághoz jogszabálysértésre hivatkozással.

A Pannon GSM átalánydíjas WAP-szolgáltatása kapcsán tavaly novemberben panaszt nyújtott be a Hírközlési Felügyeletnél a társaság egyik elégedetlen ügyfele. Ennek oka az volt, hogy a vállalat blokkolta előfizetői számára többek között egy osztrák mobilcég WAP-on elérhető ingyenes SMS-küldő oldalát. A vállalat közölte, a hálózatierőforrás-igényes - például online csevegést biztosító - oldalakhoz való hozzáférés ideiglenes korlátozására azért volt szükség, hogy a szolgáltatás minősége minden ügyfél számára megfelelő legyen. Ugyanakkor a társaság a panaszos ügyfélhez eljuttatott levelében arra is utalt, hogy a cég üzleti érdekeivel ellentétes szolgáltatásokat nyújtó - például ingyenes SMS-küldő - oldalak  blokkolása várhatóan a későbbiekben sem szűnik meg. A Pannon GSM álláspontja szerint erre egyébként a saját üzletszabályzatában foglaltak alapján lehetősége van.

Ezzel szemben a HíF indoklása szerint a Pannon GSM üzletszabályzata csak az adatforgalom függvényében való átmeneti korlátozásra jogosítja fel a mobilcéget. Üzleti érdekeit sértő WAP-oldalak korlátozására a vállalat azonban sem átmenetileg, sem pedig véglegesen nem jogosult - olvasható a határozat indoklásában. A Pannon GSM egyébként április 9-től új átalánydíjas WAP-szolgáltatást vezetett be, melynek keretében a korábbi havi bruttó 500 forint helyett 2000 forintért teszi lehetővé a mobilinternetes oldalak korlátlan böngészését GPRS-adatátvitelt támogató mobiltelefonokról (igaz, a vállalat saját WAP portálját 400 forintért korlátlanul böngészhetik az ügyfelek).