Az olcsóbb internetért lép fel a civil szervezet

Egyebek közt a hazai internetelérések árának csökkentését kívánja elérni az április 22-én civil szervezetek által életre hívott Informatikai Civil Kerekasztal  (ICK).

Németh Attila, az ICK tagszervezeteként működő Netért egyesület elnöke egy hétfői sajtóbeszélgetésen elmondta, a szervezet folyamatos párbeszédet kezdeményezett az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal (IHM) annak érdekében, hogy az áttekintse a jelenlegi internetcsomagok struktúráját, amely az ICK szerint nem váltotta be a a hozzá fűzött reményeket. Emellett a szervezet szorgalmazza a hagyományos dial-up és a szélessávú DSL-internetkapcsolatok árának harmonizációját. A kerekasztal képviselői korábban úgy nyilatkoztak, célszerű lenne hatósági árak alkalmazása a hazai piacon: ennek keretében a modemes internet használati díját 3000, a szélessávú elérésekét pedig 7500 forintban maximálnák. Lényegesnek tartják az internetezők hatékonyabb érdekvédelmének kialakítását, véleményük szerint ezeket az elveket a készülő új hírközlési törvénybe is tartalmaznia kellene. 

Az ICK egy másik tagszervezetének, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom elnöke, Vajnai Attila  kifejtette: csalódást jelentett számukra, hogy az informatikai minisztérium múlt heti fórumán nem hangzott el olyan javaslat, amely a hazai internetpenetráció növelését célozná. Vajnai emellett közölte, a miniszterelnökhöz fordulnak Kovács Kálmán  informatikai és hírközlési miniszter egyik tavalyi kijelentése kapcsán. Kovács a kormány első száz napja tevékenységének értékelésekor ugyanis arra utalt, hogy diplomáciai okai is vannak annak, amiért nem tudják megfelelően szabályozni a hazai távközlési piacot. E szerint a liberalizációt megnehezíti, hogy a piac domináns szereplője, a Matáv anyavállalata a német állam résztulajdonában levő Deutsche Telekom. Így az Európai Unióban jelentős Németország esetleg akadályokat gördíthet hazánk uniós csatlakozása útjába, ha a Matáv érdekei sérülnek. A szervezet szerint azonban semmiképpen sem elfogadható, hogy egy állami és egy magántulajdonú céggel szemben különböző szabályozást alkalmaznak.

(Az [origo]-t kiadó Axelero Rt. a Matáv-csoport tagja.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK