Vita az uniós szoftverszabadalmak körül

Több európai szakértő kétségbe vonja a szoftverek szabadalmaira vonatkozó új, uniós törvényjavaslatot. A születő szabályozás alapján a jövőben a szoftvereket akár algoritmusszintig is le lehetne védeni.

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik a szoftverek szabadalmi helyzetével kapcsolatos törvénykezés megújításán. A februárra keltezett javaslat elfogadása esetén akár egyedi algoritmusok is szerzői jogvédelem alá kerülhetnének. - Ez drámai és negatív hatással járna az uniós szoftverfejlesztési piacra - véli az a 31 akadémiai szakértő és egyetemi tanár, akik petícióban fejtik ki véleményüket.  Szerintük az ilyen jellegű szabályozás ellehetetleníti a kisebb szoftverfejlesztőket egy, az amerikai törvénykezéshez emlékeztető rendszerrel, ahol a nagy vállalatok a kezükben levő sok ezer szabadalommal arra kényszeríthetik versenytársaikat, hogy a jogokért hatalmas összegű licencdíjakat fizessenek. A petíció szerint egy ilyen, az Egyesült Államokéhoz hasonlító jogi környezet megalkotása az EU-ban gazdaságilag indokolatlan és ellenkezik az etikával is. Aláírói éppen ezért arra kérik az Európai Bizottság illetékes szerveit, hogy a jogalkotás tegye lehetetlenné az algoritmusok, valamint bizonyos információkezelési módszerek szabadalom alá helyezését.

A készülő törvény támogatói az újítás szükségességét azzal indokolják, hogy a jelenlegi szabályozás túlságosan sokféleképpen értelmezhető, így például azt sem határozza meg pontosan, mi tartozik a hatálya alá s mi nem.

- Egyelőre nem beszélhetünk arról, hogy a szoftverszabadalmak uniós szabályozása az "amerikai" irányba menne el - vélekedik a Bristows brit ügyvédi iroda egyik jogásza. Alex Batteson szerint a változtatás jelen szakaszában korai lenne ilyen következtetéseket levonni, mert a februári javaslat még több, jelentős változtatáson is keresztülmehet elfogadásáig, ezen túl az is előfordulhat, hogy a bizottság ejti a szöveg jelenlegi fomáját.

Az Európai Parlament az érintett kis- és középvállalkozások számára meghallgatást szervez május 8-án, az EuroLinux és a Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) szervezetek pedig egy nappal korábbra hívtak össze egy, a témával kapcsolatos konferenciát.