"Amikor zenéket osztasz meg az interneten, nem burkolózhatsz a névtelenségbe, könnyen azonosítható vagy" - hangzik az üzenet egy része, mellyel az amerikai hanglemezipari szövetség online chaten keresztül szólítja meg az illegális fájlmegosztókat.

Az amerikai RIAA kedden indított akciója automata rendszer segítségével küld üzeneteket a számítógépükön tárolt fájlokat online megosztóinak. A megoldás a Kazaa-hoz hasonló fájlmegosztó alkalmazásokba integrált chat-funkció segítségével juttatja el a zeneipar mondandóját a felhasználóknak. "Szerzői joggal védett fájlokat osztasz meg az interneten. Az ilyen anyagok online terjesztése és letöltése a jogtulajdonos engedélye nélkül illegális, a törvénysértés pedig büntetést von maga után" - szól az üzenet, figyelmeztetésül hozzátéve: "Amikor zenéket osztasz meg az interneten, nem burkolózhatsz a névtelenségbe, könnyen azonosítható vagy". A rendszer a fájlcsererendszerek indexeit pásztázza, s több ezer megadott zeneszámra rákeresve, ezek megosztóinak küldi ki a szöveget. Az akció indulásának keddi bejelentése alkalmával Cary Sherman, a RIAA elnöke elmondta, hogy reményeik szerint hetente 1 millió üzenetet juttathatnak el az illegális fájlcserélőknek. - A chaten keresztüli üzenetek célja, hogy az emberekben tudatosítsa a copyright alá eső anyagok letöltésének illegális mivoltát - tette hozzá Sherman.

Az új marketingkampány jól jelzi a hanglemezipar erőfeszítéseit a zenék illegális terjedésének visszaszorítására. Nemrégiben a nemzetközi iparági szövetség, az IFPI indított hasonló "ismeretterjesztő" akciót hat ország több ezer munkahelyére eljuttatva figyelemfelhívó brosuráját. Ezek a lépések rávilágítanak az online fájlmegosztás elleni jogi lépések felemás sikereire is: míg a Napster működését 2001-ben sikerült peres eljárás során ellehetetleníteni, ma is számos hasonló alkalmazás működik. Legutóbb, múlt héten éppen egy amerikai bíróság  bíróság mondta ki, hogy a Morpheus és a Grokster szoftvereket fejlesztő céget nem terheli felelősség azért, ha alkalmazásait a felhasználók esetleg illegális célra veszik igénybe.