Elindult a kormányzati romaportál

Romaweb.hu címen kormányzati romaportál indult, melynek működtetését a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi politikai államtitkársága végzi.

A portállal a kormányzat olyan interaktív felületet kívánt előállítani, amely egyrészt a romákkal kapcsolatos információforgalmat bonyolítja, másrészt az ország különböző hátrányos helyzetű régióit és településeit köti össze. A roma honlap legfőbb célja az állampolgárok naprakész tájékoztatása, valamint a cigány kisebbségi önkormányzatok, roma szervezetek, kormányzati és társadalmi intézmények közötti folyamatos és kölcsönös információáramlás támogatása - hangzott el a Romaweb keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A honlapon a belföldi, a külföldi, a regionális, a sport, a gazdaság, a kultúra és egyéb bontásban közölt aktuális híreken túl eseménynaptár és pályázatokkal kapcsolatos információk is olvashatók.

Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős politikai államtitkára közölte, hogy az internetes felület ez évi működtetési költsége 15 millió forint. A PHARE-program keretében 2000-ben indult útjára a Roma Társadalmi Integrációs program: ennek egyik alrendszere egy roma tematikájú, adatbázisra épülő és hálózatba kapcsolt információs rendszer kiépítését célozta.  Az Európai Unió és a magyar kormány társfinanszírozásában létrejött rendszerre 520 ezer eurót (130 millió forintot) költöttek. Ezen projekt keretében készült el az adatbázis alapja, mely központi információs forrásként és tájékozódási pontként szolgálhat a roma művészet és a romákkal kapcsolatos tudományterületek iránt érdeklődők számára.

Várfalvi Attila főszerkesztő elmondta, a portál jellegzetessége az interaktivitás; a honlap 5-5 számítógéppel felszerelt 7 regionális központja saját arculatot kap, s a regionális központokhoz további 33 információs pontot kapcsolnak egy-egy számítógépes munkahellyel. Mindkét típusú elérési hely roma közösségi házakban található, feladatuk az internetes hozzáférés elősegítése és az informatikai kultúra terjesztése a hátrányos helyzetű településeken. A Romaügyi Hivatalban működő budapesti szerkesztőség az adatbázis karbantartását, a portál frissítését látja el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK