Áprilisi fotópályázatunk nyertesei

Hivatásos fotósokból álló zsűri bírálta el az [origo] Digifoto rovatának áprilisban meghirdetett természetfotó-pályázatára beküldött képeket. A szerkesztőséghez eljuttatott mintegy ezerötszáz kép közül a három három legjobb felvételt készítője értékes nyereményekkel lesz gazdagabb.

Tájkép, Herner Rita (Canon PowerShot S30)

Lezajlott az [origo] Digifoto rovatának áprilisban meghirdetett természetfotó-pályázatára beküldött képek elbírálása. A felvételek zsűrizését Zsila Sándor, a számos rangos díjjal kitüntetett hivatásos természetfotós és Barakonyi Szabolcs, az [origo] fotóriportere végezte el. A győztes képek kiválasztása nem kis fejtörést okozott a két zsűritagnak, mivel az első három helyezett kép jó témaválasztása és technikai kivitelezése nehézzé tette a döntést. Hosszas tanakodás után a zsűri végül Herner Rita Tájkép című, Canon PowerShot S30-as kamerával készített fényképének ítélte az első díjat. A második helyezett Krobot Sándor Pitypang címet viselő felvétele lett, amely egy Casio QV-2300UX digitális fényképezőgéppel készült. A harmadik legjobb fotónak díj Seer Dániel Röptében című képét (Fuji FinePix 2800Zoom) találta a zsűri.

Pitypang, Krobot Sándor (Casio QV-2300UX) Röptében, Seer Dániel (Fuji Finepix 2800)


Az első helyezett nyereménye egy DVD-csomag, amely az utóbbi három év "Legjobb hang" kategóriában Oscar-díjat nyert filmjeinek (Mátrix, Gladiátor és a Sólyom végveszélyben) duplalemezes extra változatait tartalmazza. A második helyezett a "Legjobb film" gyűjteményt tulajdonosa lesz, melyek összesen 24 aranyszobrocskát tudhatnak magukénak: ezek a Ben Hur, a Casablanca és az Elfújta a szél. (A két DVD-csomagot a Warner Home Video ajánlotta fel nyerteseinknek.) A harmadik legjobbnak ítélt fénykép beküldőjének nyereménye egy 25 órás Axelero Netquick internethozzáférés-csomag. A nyerteseket telefonon és e-mailben is értesítjük.

A nyertesek kihirdetése mellett Zsila Sándor két további fényképet emelt ki: Szilágyi Katalin  Pihenő kígyó a Wakulla Spings Nemzeti Parkban (Sony Cybershot) című fotója a természetfotós szerint egy kis képkivágással sokkal erőteljesebb lehetne. A képen látható kígyó a kép mértani közepén helyezkedik, azonban egy másfajta képkivágással jobb kompozíciós helyzetbe lehetne hozni - emelte ki Zsila. Hasonlókat javasolt a fotóművész Pintér Zoltánnak, aki Mókus a Grand Canyonban (Olympus C700UZ) című képével nevezett be a pályázatra. A természetfotós szerint kompozíciós szempontból ésszerűbb lett volna a képen látható rágcsáló háta mögött kevesebb helyet hagyni, mivel így szebb részletek kerülhettek volna a képre a bal oldalon.

Pihenő kígyó a Wakulla Spings Nemzeti Parkban, Szilágyi Katalin (Sony Cybershot) Mókus a Grand Canyonban, Pintér Zoltán (Olympus C700UZ)


Új forduló a fotópályázaton

Májusi pályázatunk témája az ember: ebben portréfotók ugyanúgy szerepelhetnek, mint egész alakot vagy csoportot ábrázoló képek, ám lényeges, hogy a felvételeken valóban az ember legyen a középpontban. Fontos, hogy a fotók a modellek, szereplők beleegyezésével induljanak a pályázaton s a pályázók kérésre a hozzájárulást valamilyen módon igazolni tudják. Az első három helyezett ismét értékes nyereményben részesül. Május folyamán a helyezésre esélyes képek heti váltásban megtekinthetők a Digifoto rovat galériájában, s szintén a beküldött felvételekből kerül ki A nap képe.