A Microsoft pontosította a soron következő Windows-verzió megjelenésének időpontját. A korábbi hírekkel ellentétben a Longhorn csak 2005-ben kerül piacra.

Az elkövetkezendő másfél évben több bétaverzió jelenhet meg a szoftverfejlesztői szakma számára, a végleges termék azonban csak 2005-ben jut el a felhasználókhoz - közölte Will Poole, a Microsoft Windows Client részlegének egyik vezetője a vállalat fejlesztői konferenciáján, a WinHEC-en. Eddig különböző híresztelések keringtek az operációs rendszer megjelenési időpontjáról, mely egyesek szerint 2004-re volt várható. Érdekesség, hogy a készülö Longhorn több korai, alfaváltozata kiszivárgott az internetre. Az operációs rendszer számos újdonságot tartalmaz, így többek közt három dimenziós kezelőfelülettel, valamint új fájlrendszerrel érkezik. Utóbbi, a Windows Future Storage (WinFS) jelenleg elterjedt elődeinek, a FAT32-nek és az NTFS-nek az utódja lesz.

A Longhorn fejlesztésével párhuzamosan a Microsoft nem áll le jelenleg használatos termékeinek folyamatos megújításával - közölte Poole. Így a közeljövőben várható a Windows XP Media Center európai verziójának, valamint a Tablet PC frissített kézírás-felismerési rendszerének piacra dobása.