Újfajta mobil adatátvitelt tesztel a Pannon GSM

A Pannon GSM szerdán 10 órakor teszthívást hajtott végre a jelenleg elterjedt szabványoknál gyorsabb mobil  adatátvitelt biztosító EDGE technológia felhasználásával.

Európában elsőként hajtott végre EDGE-teszthívást a Pannon GSM szerdán délelőtt. Az EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) a mobiltelefonok körében jelenleg elterjedt GPRS (General Packet Radio Service) technológiánál gyorsabb, elméletileg akár ISDN-kapcsolattal azonos szintű adatátviteli sebességet képes biztosítani .

Segítségével a közeljövőben egy nagyságrenddel gyorsabbá válhat a mobil internetezés, s lehetővé válik a televízióműsorok, filmek sugárzása mobiltelefonokra, az MMS-ek pedig ugyanolyan gyorsan töltődnek majd a készülékekre, mint a hagyományos SMS-ek.

Nyár végétől a Pannon GSM ügyfelei is kipróbálhatják majd a következő generációs GSM-jellegű szolgáltatás képességeit - igaz, ehhez megfelelő, EDGE-képes mobilkészülékre lesz szükség, melyek a harmadik negyedévben jelennek majd meg -, mivel a szolgáltató Budapest jelentős részét lefedő teszthálózatot fog kiépíteni. A Yankee Group informatikai kutató intézet előrejelzése szerint hasonló diadalmenet vár, mint annak idején magára a GSM-re: 2007-re csak Nyugat-Európában várhatóan mintegy 16 millió EDGE-képes mobiltelefon lesz forgalomban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK