Az iraki háborús események közvetítésekor is használt Videophone-t bármely újságíró minden különösebb segítség nélkül másodpercek alatt össze tudja állítani. Rövid pillantás az eszközre, melyet a nagy hírtelevíziók használnak élő közvetítéseikhez.

A minden eddiginél nagyobb számú élő közvetítést az ún. Videophone teszi lehetővé. Az első készülékeket három-négy évvel ezelőtt fejlesztette ki egy angol cég és a BBC, valamint a CNN közösen. A hivatalos neve TH-1, illetve TH-2. A TH az angol "Talking Head" kifejezés rövidítése, magyarra "beszélő fejeknek" fordítható. A leglehetetlenebb helyzetekben is használják, az első közvetítés a kínaiak által földre kényszerített amerikai kémrepülőgép személyzetének elengedésekor zajlott.

Az InMarsat műholdakat használó rendszer ütésbiztos, meglehetősen strapabíró házban minden csatlakozót és interfészt tartalmaz, ami a kamera és a mikrofonok, valamint a műholdas telefon professzionális csatlakoztatásához szükséges (BNC video, XLR és RCA audio, egyszerű intercom, amelyben lehet hallani a stúdióból visszajövő hangot, fejhallgató, mikrofonbemenet és egy kis hangkeverő berendezés). A sávszélesség az ISDN vonalak 64 kbit/s vagy 128 kbit/s sebességével megegyező átvitelt tesz lehetővé. Az InMarsat műholdas hálózat kiválasztásának alapvetően két oka van: gyakorlatilag a föld bármely pontján használható, illetve ez volt az egyik első, amely esetében kifejezetten kisméretű antennák is biztosították a viszonylag nagy adatátviteli sebességű csatlakozást. A teljes közvetítő-, felvevő- és vágórendszer, beleértve egy kisebb DV kamkordert és notebookos DV-montírozót, a műholdas telefont meg az összehajtható műholdas antennát, gyakorlatilag két nagyobb fajta diplomatatáskában elfér, így igazi mozgékonyságot kölcsönöz a tudósítónak. Az összeállítás másik nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá technikai személyzet, gyakorlatilag bármely újságíró a helyszínen különösebb segítség nélkül másodpercek alatt össze tudja állítani a rendszert. A bekapcsolást követő pár másodpercen belül üzemkész állapotban van, és mivel kifejezetten a legnehezebb körülmények közé tervezték, a megbízhatóság sem okoz problémát.

A 64 vagy 128 kbit/s sávszélesség persze nem teszi lehetővé az igazi nagy digitális SNG (Satellite News Gathering - műholdas hírközvetítő rendszer) képminőségét, sőt még csak a 25 frame és a teljes képméret használatát sem. A maximális képméret 352x288 pixel vagy 176x144 pixel lehet, általában nem több mint 15 kép/másodperc sebességgel. Persze ezen eszközök használatakor nem is a képminőség a lényeges. A hangot 7,5 kHz sávszélességgel viszi át, ami már elég jól érthető. A képminőség valamit javítható, ha egyidejűleg két műholdas telefont és antennát használva 2x64 kbit/s, vagyis 128 kbit/s adatátviteli sebességet érnek el. Ebben az esetben lehetőség van még arra is, hogy meghagyva az egyik 64 kbit/s csatornát a képnek, a másik 64 kbit/s csatornát teljes egészében a hanghoz használják. Ekkor már egészen kiváló hangminőség érhető el. A tömörítést a videokonferencia-eszközökből ismert ipari szabványnak számító ITU-T H.320, H.261, H.263 eljárásokkal végzik a kép esetében, míg a hangot ITU-T G.728, G.722 Full duplex algoritmusokkal préselik bele a nem túl nagy, 16 kbit/s-os sávszélességbe. A gyorsan mozgó képekkel elég nehezen birkózik meg a rendszer, ezért nagyon sokszor úgynevezett stand-upot láthatunk: a tudósító mereven állva tudósít az eseményekről, amelyek a háttérben látszanak, miközben az operatőr lehetőleg igyekszik elkerülni minden kameramozgást. Innen a "beszélő fejek" elnevezés is.

Talán sokaknak feltűnt, hogy korábban, az afganisztáni események közvetítéseivel szemben az iraki háborúban mozgó járművekről is láthattunk élő adást. Ezt speciálisan hajókra készített antenna továbbfejlesztésével tették lehetővé. A félgömb formájú antenna 110 km/h sebességig biztosít folyamatos adatátvitelt.

A stúdióban a beérkező tudósítást professzionális kodekkel fogadják, amely egy 1U méretű dobozban van, rendelkezik ISDN-, illetve a stúdiótechnikában használatos video- és audiocsatlakozásokkal. A készülék automatikusan fogadja a beérkező hívásokat és kompozit video, XLR-audiokimenetén lehetővé teszi azok rögzítését vagy élő adásba játszását.