Elhalasztotta a tervezett európai uniós szoftverszabadalmi törvényjavaslat parlamenti beterjesztését az illetékes előkészítő bizottság. A jelen helyzet szerint egy hónapot csúszik a sokak által ellenzett szabályozás.

Az Európai Parlament illetékes bizottsága az előzetes tervek szerint május 21-én fogadta volna el a javaslat szövegét, s ezután kerülhetett volna sor a parlamenti beterjesztésre. A bizottság egyelőre nem hozta meg végleges döntését, ezért a procedúra tovább húzódik - tudósított az IDG hírügynöksége. Az új menetrend szerint a parlamenti bizottság június 10-én bólinthat rá a szövegezésre, így az eredeti elképzeléshez képest néhány héttel később, június végén kezdődhet a törvényjavaslat parlamenti vitája.

A készülő törvény szerint a jövőben a szoftverek alapvető elemei, így például egyedi algoritmusok is levédethetőek, szabadalmaztathatóak lennének. Az elképzelésnek számos ellenzője akadt a kontinensen: szerintük a szoftverszabadalmak bevezetése ellehetetlenítené a kisebb szoftverfejlesztő vállalkozások működését, hiszen a fejlesztésben használt elemekért borsos licencdíjat kellene fizetniük a szabadalmak birtokosainak. - A szabadalmak nem magukra a szoftverekre, hanem azok elemeire vonatkoznának, így például levédethető lenne a böngészőkben és számos egyéb alkalmazásban használatos letöltésjelző sáv, s ez nonszensznek tekinthető - vélik az ellenzők.

A törvényt előkészítő bizottság vezetője korábban elmondta: a vitában nem kíván olyan véleményeket mérlegelni, melyek alapvetően elutasítják a szoftverszabadalmat.