A British Telecom (BT) tervei szerint a brit szigetországban augusztusban startolhat a szimmetrikus DSL internetszolgáltatás. Ugyanakkor a cég szerint a le- és feltöltési irányba ugyanolyan gyors elérésre jelenleg nincs kiugró kereslet.

A szimmetrikus DSL-szolgáltatás a jelenleg elterjedt ADSL-hez gyors hálózati kapcsolatot biztosít hagyományos sodrott rézvezetéken.. Ám míg az ADSL-nél - ahol a rövidítés első tagja az aszimmetrikusságot jelöli - az előfizető irányába nagyobb a sávszélesség, mint ellenkező irányba, az SDSL-nél szimmetrikus a kapcsolat, így mindkét irányba azonos sebességet tud biztosítani. Ma a nemzetközi távközlési unió szabványa - mely mérvadónak számít - SHDSL néven definiálja a szimmetrikus DSL-t, itt az adatátvitel sebessége másodpercenként 192 kbit és 2,3 megabit között változhat.

A British Telecom augusztusban kívánja elindítani SDSL-szolgáltatását, ám saját bevallása szerint is a piac egyelőre nem túl felkészült az új termék fogadására. - A legtöbbek számára megfelelő szolgáltatást nyújtanak a jelenlegi alternatívák, ezért rövid távon nem várjuk a szimmetrikus DSL rohamos terjedését - közölte BT szélessávú termékekért felelős marketingvezetője a brit ZDNettel. A startra ennek ellenére sor kerül, a szolgáltatás tesztelése 15 internetszolgáltató bevonásával jelenleg is folyik a távközlési vállalatnál.

Szimmetrikus DSL-alapú adatátviteli szolgáltatás több országban működik.

Magyarországon a Matáv kínál SHDSL-re épülő szolgáltatást, a cég leginkább olyan vállalatoknak ajánlja, melyek több városban is telephellyel rendelkeznek, és ezeket adathálózattal kívánják összekötni.