Új feladat vár a régi tengeralatti kábelekre

Az egykor a távközlés csúcsát jelentő első tengeralatti száloptikai kábelek elérték azt a pontot, amikor a távközlés számára már elavultnak számítanak. A kiszolgált optikai szálak nyugdíjas korukat valószínűleg oceanográfiai adatok gyűjtésével fogják tölteni.

A kontinensek közötti telekommunikációt egy évtizeddel ezelőtt forradalmasító tengeralatti száloptikai kábelek első generációja idő előtt kényszerül nyugdíjba vonulni. A kábelek az optikai technológiákban bekövetkező rohamléptékű fejlődés illetőleg a ma rendelkezésre álló optikai szálak elképesztő kapacitása következtében további távközlési célú felhasználásra már gazdaságtalanná váltak. Az optikai szálak azonban nem válnak feleslegessé, ugyanis egy non-profit tudományos csoport jelentkezett, hogy a tengeralatti szeizmológiai és oceanográfiai kutatások elősegítésére kitűnően fel tudná használni az elavult kábeleket - tudósít az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A washingtoni székhelyű Incorporated Research Institutions for Seismology (IRIS) a tengerfenéki kutatóállomások adattovábbításának elősegítésére kívánná felhasználni a még működő kábeleket. A kutatóállomások emellett a kábelek által továbbított villamos energiát is fel tudnák használni a víz alatti elektronikai berendezések működtetéséhez.

Az 1998 és 1993 között lefektetett, eredetileg 25 éves működésre tervezett kábelek egy kivételével mind üzemképes állapotban vannak.

A tengeralatti szálkábelek üzembe helyezésük kezdetén lényegesen megnövelték az adatátviteli kapacitást az Atlanti- és Csendes-óceánon keresztüli telefonforgalom számára. Az első kábelek mintegy 280 megabit adatot voltak képesek másodpercenként továbbítani a két szálpár mindegyikén. Bár ez akkor óriásinak számított, a mai új kábelek több százszor, ezerszer akkora kapacitást adnak. A Tyco Telecommunications ráadásul arról számolt be márciusban, hogy az Oregon és Japán között lefektetett nyolc, 9 ezer kilométeres szálpárjának mindegyike 960 gigabit/s átviteli sebességre képes, így a kábel teljes kapacitása több mint 10 ezerszer szárnyalja túl az első száloptikai kábelek teljesítményét.

A Tyco csendes-óceáni hálózata

A kábelek tudományos kutatás szolgálatában betöltendő jövőbeli szerepét egyedül az az európai szabályozás akadályozhatja meg, amely megköveteli, hogy az elöregedett kábeleket a húsz kilométeres határon belül el kell távolítani a nemzeti felségvizekről.

ITTK Infinit