Az Európai Unió kiterjeszti a veszélyesnek ítélt elektronikus tartalmak elleni akciótervét. Az egyik leglényegesebb pont a tájékoztatás - vélik az illetékesek.

Az Európai Parlament május 28-án elfogadta a "biztonságos internetért" fedőnevű tervezet (Safer Internet Action Plan) meghosszabbítását az elkövetkező két évre. Az 1999 óta futó programra eddig mintegy 25 millió eurót költöttek, a 2003-2004-es bővítés költségvetése 13,3 millió euró. Az akcióterv gerince az interneten és egyéb elektronikus, például mobil kommunikációs formákon felelhető, veszélyesnek, vagy illegálisnak ítélt tartalmak elleni küzdelem. A terv számos területet lefed: így a gyermekekre nézve veszélyesnek mondott, vagy rasszista megnyilvánulásokra ugyanúgy vonatkozik, mint például a chatekre és fórumokra.

Módszereit tekintve az akcióterv fontos szerepet szán a tájékoztatásnak, így célul tűzi telefonos "hotline"-ok és információs központok kiépítésének a támogatását. Szintén segíti a tartalmakat veszélyességük szerint osztályozó módszerek és szoftveres szűrőeszközök kidolgozását, valamint serkenti a területet érintő szabályozások meghozatalát. A program új szakaszára júliustól várják a pályázatokat.