Látássérültek számára nyílt közösségi számítógépközpont a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) budapesti székházában szerdán.

A zuglói, Hermina úti központ az ország első olyan közösségi hozzáférési pontja, ahol minden számítógépet elláttak a vak, az alig látó és a gyengén látó felhasználók számára szükséges kiegészítő eszközökkel. A közösségi hozzáférési központban számítógép-használati, szkennelési, sík- és Braille-nyomtatási, valamint internethasználati lehetőséget nyújtanak a látássérült érdeklődőknek.  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem távközlési és telematikai tanszékén kifejlesztett beszédszintetizátor hangján megszólaló számítógépek mindegyikéhez csatlakozik egy-egy korszerű lapolvasó is.

Az optikai karakterfelismerő szoftverek segítségével a beszélő számítógépek olvasógépként is képesek működni. A MVGYOSZ tájékoztatása szerint a számítógépekről elérhető internethasználat és elektronikus levelezés óriási segítséget jelent a látássérült embereknek a kapcsolattartásban, a tájékozódásban és az ügyintézésben, mert az írásbeli kommunikáció területén ez adja meg számukra az esélyegyenlőséget. A központ látogatói a számítógépen megszerkesztett, beszkennelt vagy internetről letöltött dokumentumokat lézerprinteren és pontírásban is kinyomtathatják.