München Linuxra cseréli a Windowst

Múnchenben 14 ezer számítógépet állítanak át Microsoft szoftverről a nyílt Linux operációs rendszerre. Indoklása szerint a városvezetés nem szeretne egyetlen informatikai beszállítótól függeni.

München városi tanácsa ülésén egy alapvető döntést hozott a Linux operációs rendszer közigazgatáson belül használata mellett. A döntés alapján Németország harmadik legnagyobb városában 14.000 számítógépet és notebookot fognak átállítani Microsoft Windowsról Linuxra. A Reuters hírügynökség értesülései szerint az átállás több tízmillió eurót emészt majd fel. Piacelemzők áttörő jelentőséget tulajdonítanak a müncheni városvezetés ezen döntésének.

A városi tanács azzal indokolta stratégiai döntést, hogy a Linuxra történő váltás révén a város kevésbé fog függeni egyetlen szoftvergyártótól. Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója egyébként nemrégiben személyesen tett látogatást Münchenben. A szoftveróriás első embere sajtóértesülések szerint a linuxos pályázatot benyújtó SuSE Linux-IBM Deutschland párosénál 3 millió euróval kedvezőbb, Windows XP-n alapuló ajánlatot nyújtott be, ám a városvezetés stratégiai okokból ennek ellenére a Linux mellett tette le voksát.

A német belügyminisztérium április végén jelentette be, hogy a korábbinál lazább feltételeket tartalmazó megállapodást kötött a Microsofttal, így a közigazgatásnak  nem kell kötelezettséget vállalnia arra, hogy kizárólag Microsoft-termékeket használjon számítógépein. A német kormányzat ennek keretében számos minisztériumban és közintézményben telepít majd Linuxot, s München mellett például Lüneburg tartomány 11 ezer rendőrségi számítógépét állítja át a nyílt operációs rendszerre. Jelenleg a Nyugat-Európában értékesített személyi számítógépek mindössze 15 százalékán fut Linux.

KAPCSOLÓDÓ CIKK