A Balatonnál bővítenek kapacitást a szolgáltatók

Balaton környéki bázisállomásai kapacitának bővítésével  készülnek a hazai mobilszolgáltatók a nyári turistaszezonra. A Pannon GSM és a Westel egyaránt új bázisállomásokat helyez el a térségben.

A Balatont és térségét lefedő mobilhálózatának bővítésével és új berendezések üzembe helyezésével készül fel a Pannon GSM az idei nyaralószezonra. Nyár közeledtével péntek délutánonként egyre többen lépnek be a Pannon GSM Balaton menti celláira, és alig néhány óra alatt másfél-kétszeresére nő a Balaton környékét ellátó kapcsolóközpontba feljelentkezett mobilok száma - olvasható a cég csütörtöki közleményében.

Az idei nyári csúcsszezonban egyszerre közel háromszázezer embert is hibátlanul ki kell szolgálnia a társaság székesfehérvári kapcsolóközpontjának. Bár az elmúlt évben üzembe helyezett berendezés képes ekkora tömeggel is megbirkózni, a vállalat mégis úgy döntött, hogy tovább bővíti annak kapacitását, hogy a turisták és helybéli lakosok a jövőben is fennakadás nélkül telefonálhassanak a Balaton környékén. Mostantól a nyaralók szöveges üzenetei is e nagyobb teljesítményű központon keresztül jutnak el a címzettekhez - közölte a Pannon GSM.

Nemcsak a székesfehérvári rendszer teljesítőképessége nőtt: a nyugati határszél bázisállomásairól beérkező hívásokat egy  Győrben kiépített berendezés továbbítja, így ezek már nem növelik a Balatont ellátó kapcsolóközpont forgalmát. Sűrűbb lesz az adókörzetek hálózata is, tehát egy adott területen belül többen telefonálhatnak majd egyszerre. Ennek érdekében 16 új bázisállomást állít csatasorba a Pannon GSM - ezzel pedig a nyaralóhelyektől távolabb eső kis települések, mint például Tótvázsony, Lepsény, Felsőörs, Balatonkiliti, Tapolca, Polgárdi, Pusztaszemes, Kővágóörs és Nagyvázsony lakosainak is tökéletesebb lefedettséget biztosít majd.

A Westelnél érdeklődésünkre elmondták, hogy minden évben kiemelten kezelik a Balaton és környékét. A térségben nyáron a forgalom átlagosan 2,5-szeresére növekedik, ráadásul a forgalomnövekedés mértéke is változói. Van olyan cella, ahol 1,5-2-szeresére, másutt viszont akár 10-szeresére is emelkedhet a mobiltelefonokon bonyolított beszéd- és üzenetforgalom. A szolgáltatás működtetéséhez szükséges kapacitást 60 darab, 1800 MHz-es sávban üzemelő bázisállomás beüzemelésével, illetve plusz rádióegységek felszerelésével kívánja biztosítani idén nyáron a Westel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK