Az Axelero Internet és a Cisco Systems a pécsi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolában átadott egy hálózati labort, melyet a Cisco Hálózati Akadémia (CNA) keretén belül a cégek közösen hoztak létre.

A hálózati informatikai szakemberhiány csökkentését célzó CNA program újabb helyszínének kiválasztásakor az iskola profilját, felkészültségét, valamint a helyi képzési és munkaerőpiaci igényeket vették figyelembe. A képzésre az oktatási intézmény minden tanulója jelentkezhet, a szintenként négy-négy szemeszter a résztvevők számára ingyenes. A következő tanévtől kezdve évente 20-30 hálózati szakember fog végezni az intézmény e szakmai képzése keretében.

A Magyarországon 1998-ban elindított CNA programot az Axelero 2000 óta eddig öt intézményben, összesen 17 millió forinttal támogatta, ebből a Széchenyi Gimnázium ötmillió forinttal - 2001-ben négymillió, tavaly pedig egymillió forinttal - részesült. Ez az összeg tette lehetővé a képzéshez szükséges hálózati alaplabor - öt router, két switch és az alapkábelezés - kiépítését.

Az intézményben két oktató irányítja a képzést, akik a Pécsi Egyetemen működő Regionális Hálózati Akadémián kapták a felkészítést.  A Cisco Sytems az elmúlt öt évben több mint 200 millió forintot fordított a Cisco Hálózati Akadémia Programra. A magyarországi CNA közösséget jelenleg 58 Akadémián 160 oktató és 1700 diák alkotja. A program 2001-ben bekerült az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ), így a végzett diákok az "informatikai hálózati rendszertelepítő" képesítést megszerezve azonnal használható diplomát kapnak kézhez.

(Az [origo] kiadója az Axelero Internet Rt.)