Brüsszel kiberbiztonsági hivatalt indít

Jövő év elején kezdheti meg működését az az európai uniós szerv, mely az elektronikus fenyegetések, így a vírusok és az online betörések elleni küzdelmet koordinálná uniós szinten.

Az Európai Hálózati és Információbiztonsági Ügynökség (European Network and Information Security Agency) tervét az uniós szakminiszterek fogadták el csütörtöki találkozójukon. A szervezet feladatai közé tartozik majd az elektronikus rendszereket érő fenyegetések elleni fellépések felügyelete, hatásköre a hackerek és víruskészítők tevékenységének visszaszorítására is kiterjedne. Az uniós központi szerv a terület koordinátoraként kapcsolódó információkat gyűjtene és szolgáltatna, valamint kidolgozná a szükségesnek tartott irányvonalakat és lépéseket.

Az Európai Bizottság szóvivője fontosnak tartotta kiemelni: az ügynökség hatékony működésének érdekében lényeges lesz annak biztosítása, hogy a tagországok elfogadják és a valóságban is alkalmazzák a szervezet által kidolgozott direktívákat. - A területen jelenleg is működnek különböző apparátusok, ám ezek hatékonysága uniós szinten nem megfelelő. Az új szerv feladata lesz ennek kiküszöbölése - tette hozzá a szóvivő.

A tervek szerint az ügynökség 24 millió eurós költségvetéssel működne az indulását követő öt évben. A startra már 2004. elején sor kerülhet.