Egyéni felhasználókat figyelmeztet az RIAA

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) bejelentette, hogy figyelmeztető leveleket küldött ki több felhasználónak, akik internetes fájlcserélő hálózatokon illegálisan, nagy mennyiségben tettek elérhetővé zeneszámokat mások számára.


A szervezet öt olyan internethasználót szólított fel levélben tevékenységének felfüggesztésére, akik nagy mennyiségben tettek elérhetővé illegális zeneszámokat az interneten. Az RIAA az érintett ötből négy fájlcserélő személyes adataihoz azt követően férhetett hozzá, hogy a bíróság számára kedvező határozatot hozott  a Verizon Communications távközlési és internetszolgáltatóval folytatott perben. A Verizon korábban nem egyezett bele, hogy kiadja a zeneipari szervezetnek előfizetői személyes adatait, csak a bíróság döntése nyomán volt hajlandó erre.

Az ötödik kiértesített zenecserélő internetező az EarthLink internetszolgáltató ügyfele volt, ám ez a cég a bíróság Verizonnal kapcsolatos döntése nyomán önként kiadta a szükséges adatokat az RIAA-nak. A szervezet egyelőre nem közölte, hogy a felhasználók bármelyike is reagált-e a kiküldött levelekre, s azt sem közölte, hogy tervez-e velük szemben jogi lépéseket. Hilary Rosen, a lemezkiadók szövetségének elnöke néhány hónapja - miután a bíróság kimondta, hogy nem a fájlcserélő szoftverek készítői felelősek a jogsértésekért - úgy nyilatkozott, ha a hálózatokat nem képesek leállíttatni, a jövőben az egyéni felhasználókat veszik majd célba. Áprilisban az RIAA perbe fogott négy egyetemistát szerzői jogok által védett anyagok illegális cseréje miatt. A négy  hallgató végül beleegyezett, hogy megfizeti a szervezet által igényelt, személyenkénti 12-17 ezer dolláros kártérítést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK