Az Apple bemutatta új, 64 bites processzorral szerelt Power Mac G5 számítógépeit, melyek a cég közlése szerint nagyobb teljesítményt biztosítanak a jelenleg piacon lévő PC-knél.

Forrás: [origo]Az új Power Mac G5 számítógépeket maga Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója mutatta be hétfőn a vállalat éves fejlesztői konferenciáján. A most bemutatott új számítógépek az IBM új, 64 bites architektúrájú,  PowerPC 970-es chipje köré épülnek. A G5-ösként is emlegetett lapka a legutóbbi Power Mac termékcsaládban alkalmazott, 32 bites G4-es chipet váltja fel. A Power Mac G5-ösök a jelenleg elérhető asztali számítógépek közül elsőként támogatják az 1 GHz-es rendszerbuszt -  igaz, ez csak a csúcsmodellben érhető el -, és háromféle változatban lesznek megvásárolhatók augusztustól:  1,6 GHz-es, 1,8 GHz-es, illetve két darab 2 GHz-es processzorral felszerelve, 2000-3000 dolláros áron, felszereltségtől függően.

Bár az új Power Mac-ek 64 bites processzorral vannak felszerelve, futtathatóak rajtuk 32 bites alkalmazások is. További újdonság, hogy a G5-ösöket soros ATA merevlemezzel szállítja a gyártó, és 3-3 PCI-X kártyabővítőhellyel rendelkeznek, a grafikus kártyát pedig AGP 8x Pro felület képes fogadni. A számítógépek hűtését a házban elhelyezett 9 darab ventilátor végzi, ám ezek gondos elhelyezése révén a G5-ösök csupán fele olyan hangosak, mint az előd G4-es rendszerek.

Steve Jobs a fejlesztői konferencián Photoshop képszerkesztő programmal végzett teszteredményeket is bemutatott: ezekben a G5-ös gépek leköröztek teljesítményben egy PC-t, amely két darab 3 GHz-es Intel Xeon lapkával voltak felszerelve. Jobs közlése szerint egyébként 1 éven belül 3 GHz-es órajelen működő processzorok is elérhetők lesznek a Power Mac-ekhez. A konferencián az Apple első embere bemutatta a Mac OS X operációs rendszer új, Panther kódnevet viselő változatát, amely  több mint 100 új funkciót tartalmaz elődjéhez képest és az év végétől lesz megvásárolható 130 dollárért. Emellett a konferencián a vállalat útjára bocsátotta saját fejlesztésű, Apple gépekhez szánt ingyenes webböngészője, a Safari 1.0-s verzióját.