Összesen 13 millió forint értékben adtak át egy pályázat keretében látássérülteknek speciális képernyőolvasó szoftvereket, melyek segítségével használni tudnak személyi számítógépeket.

Számítógép használatához 100 látássérült részesült speciális szoftverben szerdán, 13 millió forint  összértékben. Az alkalmazásokat az Informatika a Látássérültekért Alapítvány pályázatán nyerték el közép- és felsőoktatási hallgatók, valamint munkavállalók.

Szuhaj Mihály, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a látáskárosultak a számítógépet képernyőolvasó programokkal tudják használni. Ezen alkalmazások egy  beszédszintetizátor segítségével felolvassák a képernyőn megjelenő üzeneteket, és "kimondják" a leütött billentyűkön található betűket, számokat és jeleket.

Közlése szerint a magyar nyelvre lefordított programok honosítását és beszerzését 2001 végétől a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága, majd az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta, a teljes projekt összege 25 millió forint volt. Szuhaj arról is szólt, hogy a felolvasóprogramok használatáról tanfolyamot is indítanak a látássérülteknek, akiket magyar nyelvű oktatási anyaggal, valamint telefonon és e-mailben is ellátnak tanácsokkal.