A Microsoft alapítója szerint a jelen és jövőbeli információtechnológiai vívmányok nem jelentenek veszélyt a magánszférára. Bill Gates erről George Orwell születésének 100. évfordulóján, egy biztonsági konferencián beszélt.

- A társadalom technológia által lehetővé tett és Orwell 1984 című regényének víziójában felvázolt ellenőrzése a mai napig nem valósult meg és vélekedésem szerint soha nem is fog - fejtette ki Gates az amerikai Center for Strategic and International Studies washingtoni konferenciáján szerdán.

Az összejövetel központi témája azon törekvés volt, mellyel az amerikai kormányzat fejlett informatikai eszközökkel, az állampolgárok elektronikus megfigyelésével és az adatok szisztematikus elemzésével kíván szembeszállni a terrorizmus veszélyével.

Gates szerdán arról biztosította a megjelenteket, hogy a Microsoft is hajlandó együtt dolgozni a kormányzattal a fenti törekvés mentén, ugyanakkor elmondta, hogy a vállalaton belül rendkívüli hangsúlyt fektetnek a személyes adatok, a magánszféra védelmére. Ennek jellemző példái a Trustworthy Computing, vagyis a megbízható számítástechnikai környezet név alatt futó projekt, valamint a Palladium adatvédelmi rendszer. - A jelen és jövőbeli technológiák az Orwell által felvázoltakkal ellentétben éppen annak kizárását szolgálják, hogy az 1984-ben leírtakhoz hasonló világ eljöhessen - közölte a Microsoft alapítója, hozzátéve: Orwell nem ismerhette a fejlődés pontos irányait, az információtechnológiai rendszerek a megkívánt biztonság mellett a magánszféra védelmét is garantálják, és ezt pozitív tényként kell kezelni.

Gates "orwelli" utalásait egyébként pontosan a George Orwell írói név alatt publikáló Eric Arthur Blair születésének 100. évfordulóján tette. Orwell 1984 című művében a totalitárius, bürokratikus állam vízióját írja le, melyben a "Nagy Testvér" mindenkit szemmel tart. A regény először 1949-ben jelent meg.

Az Egyesült Államokban a 2001. szeptemberi terrortámadások óta a kormányzat kiemelt szerepet szán az informatikai megoldásoknak, az ezekre épülő rendszereknek. Ennek jellemző példája a totális információtudatossági program (Total Information Awareness, TIA). A Pentagonon belül kidolgozandó TIA célja, hogy informatikai eszközökkel folytatott adatbányászattal végigkövethesse állampolgárai életét, s a létrejövő adathalmaz elemzésével kiszűrhesse a terrorizmussal gyanúsíthatókat. A rendszer nem csak a polgárok személyes, társadalombiztosítási, pénzügyi vagy éppen vásárlási szokásaival kapcsolatos elektronikus információit lenne képes egyben kezelni, de a térfigyelő kamerák felvételeit, de például arcfelismerő módszerekkel összegereblyézett adatokat is. A projekt szlogenje a latin "Scientia est potentia", azaz a tudás hatalom.

Az ilyen jellegű kormányzati törekvésekkel kapcsolatban számos civiljogi szervezet aggodalmát vonták maguk után, szerintük az ilyen mértékű információgyűjtés az állampolgárok magánszférájába történő, törvénybe ütköző behatolásnak minősíthető.