Csúszó uniós szavazás a szoftverek szabadalmáról

Csak szeptemberben szavazhatnak az Európai Parlament képviselői a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos tervezetről. A csúszásra a javaslatot érő heves támadások is okot adtak.

Az eredeti hétfői szavazás helyett csak szeptemberben dönt az Európai Parlament a szoftverek szabadalmaztatására vonatkozó szigorítási tervezetről. Mint ismeretes, az uniós törvényhozás jelenleg tárgyalja a javaslatot, mely értelmében a szoftverek alapvető elemei, így például egyedi algoritmusok is levédethetőek, szabadalmaztathatóak lennének. Támogatói az újítás szükségességét azzal indokolják, hogy a jelenlegi szabályozás túlságosan sokféleképpen értelmezhető, így például azt sem határozza meg pontosan, mi tartozik a hatálya alá s mi nem. Lényegesnek tartják, hogy egész Európára nézve egységes háttér szülessen meg.

Múlt csütörtöki döntése értelmében az Európai Parlament szeptember 1-én szavaz majd a javaslatról. - A testület nem rendelkezett elegendő idővel a szükségesnek ítélt módosítások megvizsgálásához, illetve a tervezet végleges elfogadásához - áll az indoklásban.

Európa-szerte sok vihart a törvényhozási szándék, mely sokak szerint az Egyesült Államokban hasonló hátteret eredményezne, ahol a nagyvállalatok rendelkeznek a szabadalmak döntő többségével és ezt gyakran érvényesítik kisebb versenytársaik ellenében. Áprilisban több tucat európai akadémiai szakértő írt alá egy tiltakozó petíciót, bírálatuk szerint a szabályozás negatív hatással járna az uniós szoftverfejlesztési piacra, a tiltakozókhoz több magyar szabad szoftveres szervezet is csatlakozott. Az EP döntése mindenképpen pozitív, hiszen jól jelzi, hogy a testület tagjai felismerték azt, hogy a direktívatervezet jelen formájában még vitára szorul - véli Magosányi Árpád, a szigorítást ellenző egyik magyar szervezet, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének (LME) elnökségi tagja.

Magosányi elmondta: rendkívül fontosnak tartja, hogy a törvényalkotás tagjaihoz eljussanak a civil szervezetek, magánszemélyek gondolatai a témával kapcsolatban. A linux.hu alatt erre a célra külön felületet dedikáltak, melyen keresztül bárki magyarországi parlamenti képviselőkkel tudathatja véleményét. Az LME tagja szerint ez lényeges, hiszen képviselőink az Európa Parlamenti delegáció tagjain és a pártok közötti kapcsolatokon keresztül képesek az üzenetet eljuttatni az Strasbourgba. Emellett a direktívatervezet egy ponton az Európa Tanács elé fog kerülni, ahol a magyar kormány képviselője is ki tudja fejteni álláspontját - teszi hozzá.