Xboxos Linuxért zsarolják a Microsoftot

Hardveres módosítás nélkül teszi lehetővé egy új megoldás Linux futtatását az Xbox konzolon. Az eljárás kidolgozói a Microsofttól kérnek hivatalos támogatást, melyért cserébe nem publikálják a kalózjátékok futtatását is biztosító eljárást.

Fotó: --Xbox-hackerek egy csoportja állítása szerint kidolgozott egy olyan eljárást, melynek segítségével a Microsoft Xboxon úgy futtatható Linux operációs rendszer, hogy ahhoz nem kell hardveres módosításokat eszközölni a konzolon. A magát megnevezni nem kívánó csapat képviselője a ZDNet internetes magazin ausztrál kiadásának elmondta, nyilvánosságra fogják hozni megoldásukat, amennyiben a Microsoft nem ad ki egy hivatalos, Linux futtatásához használható betöltőprogramot.

A csoport azért szeretné arra bírni a szoftveróriást, hogy hivatalos betöltőprogramot adjon ki a nyílt operációs rendszer futtatásához, mert így kivitelezhetné, hogy játékokról készített kalózmásolatokat ne lehessen használni az Xboxon, csak magát a Linuxot. A hackerek szerint saját megoldásuk ugyanis azzal a hátránnyal bír, hogy a Linux mellett másolt játékok használatát is lehetővé teszi. Mindez korábban csupán szürkepiacokon terjesztett ún. kalózchipekkel volt megoldható, melyet be kellett szerelni a konzolba, s ilyesmivel egy átlagos felhasználó nehezen boldogul.

Ha a Microsoft nem reagál megkeresésükre, heteken belül nyilvánosságra hozzák a konzol védelmi rendszerének megkerülését szolgáló megoldást – közölték az Xbox-hackerek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK