Hivatalosan útjára indult a Sulinet Expressz

Kedden az első "éles" vásárlás után Magyar Bálint oktatási miniszter hivatalosan is elindította a Sulinet Expressz programot. A kormányzati adótámogatás segítségével diákok és tanárok juthatnak kedvezményesen számítógéphez és informatikai eszközökhöz.

 

Magyar Bálint a keddi megnyitón elmondta: a Sulinet Expressz célja nem csak a magyar családok számítógéphez juttatása és így a lakosság támogatása a modern információs eszközök használatának elsajátításában, de a többé-kevésbé pangó informatikai piac serkentése. A program segítségével diákok és tanárok vásárolhatnak, bérelhetnek vagy lízingelhetnek kedvezménnyel számítógépeket, informatikai eszközöket, a kedvezményezettek a támogatáshoz adójóváírás után jutnak hozzá.

Az egyik irodaszer-ellátó cég budapesti üzletében rendezett hivatalos megnyitón Borbola István, az Educatio Kht. vezetője kifejtette: a program az eredeti elképzeléshez képest késve indult, a csúszást a beszerzésekhez szükséges monitoring rendszer kialakítása okozta. A Sulinet Expressz keretei közt megvásárolható termékeket a kormány pályázatán nyertes cégek szállíthatják, a forgalmazók listája a program honlapján elérhető. A monitoring rendszer célja a Sulinet Expressz "számlagyárrá válásának" megakadályozása, azaz a beszerzés tisztaságának garantálása - mondta a megnyitón Magyar Bálint.


A program már gyakorlatban is működik

Sulinet Expressz
A Sulinet Expressz forgalmazóinak listája, valamint több egyéb információ a www.sulinet.hu/ado honlapon található. Az ügyfélszolgálat a 318-1318 telefonszámon, illetve az ugyfelszolgalat@sulinet.hu címen érhető el.

Sulinet Expressz termékek már jelenleg is elérhetők számos értékesítési helyen, az oktatási tárca vezetője szerint e hét végére a tervezett mintegy 1500 üzlet felében vásárolhatnak a program igénybe vevői. Borbola István szerint az 54 beszállító közül 32-vel már megkötötték a szükséges szerződéseket, és a többire is rövidesen sor kerül.

A kínálat leginkább teljes számítógépekre összpontosít, ám opcionális alkatrészek, így például CD-író, esetleg plusz memória is beszerezhető. A Sulinet Expressz kiírása szerint minden teljes számítógéphez jár egy "digitális iskolatáska", azaz egy 32 vagy 64 megabájtos memóriaegység ("pen drive"). A termékek listáját böngészve kitűnik, hogy az érdeklődők a legkülönbözőbb gépekből válogathatnak, a ma már alapvetőnek számító tudású konfigurációk mellett csúcsgépek ugyanúgy megtalálhatók, mint például notebookok. Az operációs rendszereket tekintve is vegyes a kép, itt megoszlik a windowsos és linuxos modellek aránya. A garanciális számítógépeket megbontás ellen zárjegy védi, ezenkívül a szerződés szerint mindegyiken elhelyezésre kerül a Sulinet Expressz logóját ábrázoló matrica.

A program által biztosított adókedvezményt a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében pedagógusok, egyetemi hallgatók és oktatók, ezenkívül felnőttképzésben részt vevők vehetik igénybe. Szintén jogosultjai olyan szülők, akik gyermeke nappali képzésben részesül, legyen az általános iskola, közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény.

KAPCSOLÓDÓ CIKK