Teszt: a Nokia új chatmobilja

Kipróbáltuk a finn gyártó egyik legújabb színes kijelzős mobilját. A 6800 jelű modell kihajtható billentyűzettel rendelkezik, így az üzenetküldés hihetetlenül egyszerű vele.

Forrás: [origo]Néhány hete jelent meg a hazai boltokban a Nokia legújabb mobiltelefonja, amely külsejét tekintve leginkább a  néhány éve nagy sikert aratott 7110-es modellre emlékeztet. A korábbi modellhez hasonlóan a 6800 is nagyméretű - immáron színes - kijelzővel rendelkezik, s billentyűzeténél újfent egyedi megoldást alkalmaztak a tervezők. Teljes értékű billentyűzettel eddig csupán a gyártó kommunikátorai voltak felszerelve, illetve egy kevéssé sikeres, MP3-lejátszóval szerelt modell, az 5510-es. Ez utóbbi telefonnál azonban a 6800 keyboardját nagyságrendekkel jobb használni.

Míg a 7110-es egyik újdonsága egy gombnyomásra lenyíltó billentyűvédő volt, ezt a mostani modellben egy kihajtható billentyűzet váltotta fel, amelyen az ábécé betűin kívül speciális karakterek bevitele is lehetséges. A 7110-es menüjében egy fel-le görgethető speciális gombbal lehetett mozogni a menüben, az újabbik készülékben ezt egy négy irányba mozgatható joystick váltotta fel. A telefon bekapcsológombja a 6800 esetében a kijelző bal felső sarkába került vissza - hasonlóan a 6150-es jelű változatokig alkalmazott megoldáshoz -, amely jóval könnyebben használható, mint a gyártó mostanság használt másik megoldása, amikor a készülék tetejébe rejtik a bekapcsolót.


Színes menü, felturbózva

Forrás: [origo]Alaphelyzetben a kétsávos Nokia 6800 egy hagyományos mobiltelefonnak tűnik, méreteit (119x55x23 mm) tekintve ugyan nem a legkisebb, de még így is elfér akár a zsebben is, és 122 grammos tömege is átlagosnak mondható. Bekapcsolását követően a gyártó korábbi készülékeiben megismert menü színes s kissé felturbózott változatával találkozhatunk, ugyanis a 6800-on a Series 40 névre keresztelt szoftver fut, amelyet a Nokia az összes mostanában megjelent színes kijelzős mobiljánál is alkalmaz (kivéve a 7650-est és a 3650-est, amelyen a nagyobb tudású Series 60 fut). A kijelző febontása egyébként 128x128 képpont, színpalettája 4096 árnyalatot tartalmaz, s 8 szövegsor megjelenítésére alkalmas.

Forrás: [origo]A menüben való mozgás az apró műanyag botkormány segítségével történik, mind a billentyűzet összecsukott, mind pedig szétnyitott állapotában. A QWERTY billentyűzet kinyitását követően a kijelző képe 90 fokkal elfordul jobbra, alkalmazkodva a másodlagos használati módhoz. Ekkor a bal oldali menügomb szerepét a bekapcsológomb tölti be, a bal felső sarokban lévő billentyűvel pedig a gombok háttérvilágítását lehet bekapcsolni. A kibővített billentyűzet az angol ábécé betűin kívül az Ö, Ü, Á és É betűket, számokat, illetve bizonyos írásjeleket tartalmaz. Egyéb karakterek beírását a bal alsó sarokban található gomb lenyomásával lehet elvégezni, míg más ékezetes karaktereket (Í, Ő, Ű, Ó, Ú) ezen gomb és az adott betű rövid változatának egyidejű lenyomásával tud begépelni a felhasználó. Összességében úgy találtuk, a szövegbevitelt jelentősen megkönnyíti a teljes billentyűzet, bár használatához azért hozzá kell szokni.


Üzenetek, levelezés

A hagyományos szöveges üzeneteken (SMS) kívül a 6800-val multimédiás üzeneteket (MMS) is lehet küldeni, de egy integrált e-mail kliens is helyet kapott a készülékben - ezt leginkább a GPRS csomagkapcsolt adatátvitel használatával érdemes használni.A kliens egyébként a POP3, SMTP és IMAP4 szabványokat támogatja. Az e-mailben vagy MMS-ben érkező képek megjelenítésére a telefon kijelzője nagyjából alkalmas, ám nem érdemes az olyan nagyképernyős telefonokéval azonos minőségre számítani, mint például a 7650-es modell. A 45 kilobájtnál nagyobb méretű MMS-t lehetséges, hogy nem tudja megjeleníteni a telefon - olvasható a használati utasításban. A készülék hatalmas, több mint 5 megabájtos belső memóriával rendelkezik, melyen a különböző funkciók osztoznak, azaz ebben tárolódnak az SMS-ek, a képek, illetve például a letölthető Java-alkalmazások is.

Előző
  • 1
  • 2
Következő