Crackertámadások várhatók a hétvégén

Az FBI előrejelzései szerint tömeges crackertámadások várhatók a hétvégén. Vasárnapra ugyanis honlapfeltörő versenyt hirdettek meg egyelőre ismeretlen szervezők. A verseny győztese az a csapat lesz, aki a legrövidebb idő alatt képes feltörni 6 ezer webhelyet.

 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mellett számos informatikai biztonsági vállalat arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy a szokásosnál intenzívebb internetes támadásokra lehet számítani a mostani hétvégén. A Zone-H online magazin értesülései szerint a még nem ismert szervezők eredetileg a defacers-challenge.com webcímen hirdették meg a versenyt, melynek résztvevőinek sorozatos deface-eléseket kell végrehajtaniuk, azaz számtalan webhely tartalmát kell megváltoztatniuk. A verseny szerdán leállított honlapja portugál nyelven volt elérhető, angol szekciója pedig számos nyelvtani hibát tartalmazott. A webhelyen olvasható információk szerint a versenyzők 1 pontot kapnak minden feltört Windows rendszerért, 2 pontot egy Unix, Linux vagy BSD rendszerért, 3 pontot egy IBM AIX-ot futtató komputerért, míg 5 pont jár egy HP-UX vagy Apple OS X-et futtató rendszerbe való behatolásért. A legrövidebb idő alatt legalább hatezer webhelyet feltörő győztes jutalma 500 megabájt webtárhely és egy e-mail cím - állt a weboldalon. 

Az Internet Security Systems (ISS) szakértői arról számoltak be, hogy az elmúlt napokban visszaesett a webhely-feltörések száma, míg nagyobb mértékben zajlik kutakodás az internetre kapcsolt szervereken az esetleges biztonsági hiányosságok után. Bár mindez azt is jelezheti, hogy a crackerek épp "felkészülnek" a vasárnapi versenyre, más szakértők szerint a deface-verseny csupán kezdő brazil online vandálok komolytalan próbálkozása. Az FBI jelenleg vizsgálja, hogy kik készíthették el a crackerverseny honlapját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK