Egyre bővül azoknak a sportágaknak száma, melyek feltűnnek az Electronic Arts sportjáték sorozataiban. A legújabb játék, mellyel a kínálat bővült, a kemény legények sportja, a rögbi.

Sajnos a rögbi hazánkban enyhén szólva is kevéssé ismert játék, pedig egy igen összetett, taktikai küzdelemről van szó. A legtöbben evvel szemben úgy vélik, hogy pankrátorok gyilkolják egymást a füvön, minden értelmes cél nélkül. Sokan keverik például össze a rögbit az amerikaifutballal, holott a két játék között egyre kevesebb a hasonlóság. Hogy mást ne mondjunk, a rögbinek sokkal összetettebb és bizony bonyolultabb szabályrendszere van, mint a focinak, és több mérkőzést is meg kell néznie annak, aki otthonosan szeretne eligazodni e szabályok között.

Persze nemcsak Magyarországon idegen e játék a közönség előtt, mivel igazi népszerűségre nyolc országban tett szert. E nyolc ország a sport őshazájának számító Anglia, illetve a brit tagországok, valamint Írország, illetőleg a déli félteke egyre nagyobb fölénybe kerülő három óriása, Új-Zéland, Ausztrália és a Dél-Afrikai Köztársaság. Ez a nyolc ország természetesen helyet kapott a HB és az EA rögbis játékában, a Rugby 2004-ben. Rajtuk kívül mintegy hatvan csapattal találkozhatunk, melyek közé a nemzeti válogatottak mellett a legsikeresebb klubok kerültek be.

A rögbi abban is gyökeresen eltér a futballtól, hogy itt a két csapat szurkolói békésen megférnek egymás mellett, kellemesen elsörözgetve. Hogy a stadionok ezen egyedi hangulatát is visszaadják, a fejlesztők nem kevesebb, mint hetven híres pályát pakoltak be programjukba. A stadionokban folyamatosan változik az időjárás is, ami nemcsak jól mutat, hanem alapvetően befolyásolja a játékosok teljesítményét is.

Az utóbbi időben a rögbiben több szabálymódosítást is végrehajtottak, illetve több szabályt is átvettek a főleg Ausztráliában és Új-Zélandon népszerű profi rögbiből. Ezen szabályok a programban is helyet kaptak. Ilyen például a partdobás, mely esetében lehetősége van a csapattagoknak, hogy felemeljék társukat, aki így könnyebben kaphatja el a labdát. A játékban a bedobást igen könnyen elvégezhetjük, mint bármely FIFA játékban, az viszont korántsem biztos, hogy a mi játékosunk fogja elkapni azt. Mivel a játékosok fizikai képességei is nagyon megugrottak az utóbbi időben – gondoljunk csak Lomura, vagy Umagára -, ez a programban is helyet kap. A játék rendkívül gyors, az ütközések során könnyen elveszítjük a labdát, a tolongások viszont hamarabb véget érnek, mint a korábbi években.

A játék megjelenésének színvonala az EA játékok minőségét idézi. A játékosok mozgása igen életszerű, és természetesen most is rá lehet ismerni hús és vér alteregójukra. A stadionok szépek, különösen este és esőben, a közönség pedig nemcsak egy színes massza.

A program megjelenése szeptemberre várható, és mivel az EA hozta a tőle elvárható színvonalat, remélhetjük, hogy a játék hazánkban is népszerűbbé teszi ezt a remek játékot, és lerántja róla a durva, oktalan sport leplét.

Rendszerkövetelmény: még nem ismert.