Jövőre már 200 millióan netezünk Európában

A nyugat-európai országok jóval előrébb járnak az internethasználat terén, mint a kontinens keleti részének országai, ám a különbség csökkenni fog az elkövetkezendő években - áll egy friss elemzésben. A kutatók beszámolnak a magyarországi szélessávú internetelérés gyors terjedéséről is.

Az IDC piackutató vállalat legfrissebb, májusra datált felmérése szerint az európai internethasználók 2002 végére becsült 184 milliós száma 2004-ben már meghaladja a 200 milliót. A növekedés motorját a brit és skandináv országok korábbi gyors növekedése után ezúttal Németország fogja jelenteni - vélik a kutatók. A 2002 és 2006 közötti internetes trendek vizsgálatából kiderül, hogy a kontinens nyugati és keleti részére becsült internethasználatban ma tapasztalható igen nagy különbség csökkenni fog.

A tavalyi év végéra a kutatók egyébként 43 százalékos átlagos internethasználati mutatót becsültek az uniós országokban, a kelet-közép európai régió országainak átlagában ugyanez a szám 13,5 százalék volt. Az IDC terminológiája szerinti "új" és "régi" Európa közötti egyik jelentős különbséget az internethasználat helye szerinti megoszlás jelenti: míg a kontinens nyugati felén az összes netező 76 százaléka otthon jut hálózati kapcsolathoz, keleten mindössze 44 százalékuknak van előfizetésük. Itt az iskola, munkahelyi és közösségi hozzáférés jelenleg elterjedtebb, mint a nyugati országokban.

Magyarországgal kapcsolatban az IDC megemlíti az internetet iskolából elérők viszonylagosan magas arányát. Összességében nézve pedig a 2002 végén 16 százalékosra becsült hazai internethasználat az idei év végére 19 százalékra nőhet - áll a pronózisban. A kutatók hozzáteszik:  a növekedés motorját a régióban az elsők között kiépített DSL-képes hálózatokon működő szélessávú internetelérések jelentik.