Kamerás mobilok párbaja

Két rivális gyártó integrált kamerával szerelt új mobilját - a Nokia 7250-est és a Sony Ericsson T610-est - eresztettük össze. Bár a készülékek azonos árkategóriát képviselnek, funkcióik terén számottevő az eltérés.

Forrás: [origo]Közel azonos méretekkel és tömeggel bírnak a finn, illetve a japán-svéd gyártó új, integrált digitális kamerával szerelt, ám kompakt méretekkel bíró mobiljai. Mindkét modell 44 mm széles, 19 mm vastag, azonban a Nokia telefonja 1 mm-rel hosszabb a 104 mm-es Sony Ericsson készüléknél - az viszont 3 grammal többet nyom a mérlegen a 92 grammos Nokia 7250-esnél.

A telefonok háromsávos, azaz 900/1800/1900 MHz-es GSM/GPRS hálózatokon működőképesek, és támogatják az MMS-üzenetküldést. Bár mindkettejüket színes kijelzővel szerelték fel, a megjelenítők terén a Sony Ericsson T610-es viszi el a pálmát: a telefont ugyanis 65 ezer színárnyalat megjelenítésére képes, 128x160 pixeles felbontású kijelzővel szerelték fel, s ennek mérete is nagyobb a rivális termékben alkalmazott 4096 színű, 128x128 pixel felbontású LCD-nek. E révén természetesen a fényképeket is jobb minőségben lehet megtekinteni a Sony Ericsson mobil képernyőjén. Ellenben a szerkesztőségünkhöz eljutott T610-es kijelzőjének szélén néha vibrált a kép, és napfényben kevésbé lehetett látni tartalmát, mint a Nokia készülékét (bár mindkét típus LCD-je nehezen olvasható erős fény mellett).

Mindkét mobiltelefon nagyméretű memóriával rendelkezik, de közülük a 7250-es büszkélkedhet nagyobb tárkapacitással. Ezen modellben összesen 5 megabájt memória található, amely két részre oszlik: 1,4 megabájt az SMS-ek, naptári bejegyzések, illetve a telefonkönyv számára van legfoglalva, a maradék 3,6 megabájton pedig MMS-ek, e-mailek, Java-programok, fotók és hangok tárolhatók. Ezzel szemben a T610-esben  összesen 2 megabájt memória található, s ez dinamikusan kerül szétosztásra az egyes funkciók között, így ez a készülék kevesebb fotót képes raktározni finn testvérénél.

Szintén mind a kettő telefontípus támogatja a polifónikus csengőhangokat, de abszolút szubjektív ítéletünk szerint a svéd-japán gyártó mobilja egy kicsivel szebben szól. Ezzel szemben a Nokia 7250-esben érdekes megoldást alkalmaz a gyártó: a többszólamú csengőhangok lejátszásakor a készülék rezgő hívásjelzője kvázi mélynyomóként egészíti ki a hangzást.

Sony Ericsson T610

Forrás: [origo]A Sony Ericsson új telefonja nagyban hasonlít a korábban piacra dobott, alsó-középkategóriás T310-esre, ám némileg elegánsabb annál. Az új modell a gyártó mostanság piacra dobott készülékeivel azonos menürendszerrel rendelkezik - ennek megjelenése letölthető menütémákkal és háttérképekkel testre szabható -, melyben a már-már szokásossá váló joystick segítségével böngészhet a felhasználó. Az apró botkormány négy irányba mozgatható, s az adott menüpontba ezt benyomva lehet belépni. A joystick mellett kétoldalt egy-egy menübillentyű található, míg a baloldalt alul lévő gombbal az adott menüből lehet kilépni, a jobb oldali pedig a begépelt karakterek törlésére szolgál.

A T610-es GPRS adatátvitel használatakor egyszerre 4+1 időrésen képes fogadni/küldeni az adatokat, rendelkezik infravörös porttal, és támogatja a HSCSD és Bluetooth szabványokat is. A telefon integrált, POP3, SMTP és IMAP protokollokat támogató e-mail kliensprogrammal is rendelkezik, de ez javarészt ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint az MMS funkció - például az üzenethez csatolni csak képfájlokat enged -, néhány extrával kiegészülve (pl: egyszerre több címzettnek is küldhető üzenet). A készülék ezek mellett hangjegyzeteket is képes rögzíteni, valamint hangutasítások végrehajtására is betanítható.

Forrás: [origo]A Sony Ericsson T610-es letölthető Java programok futtatására is képes - alapból 2 ebben íródott, és 3 beépített játék található a memóriában. A készülék már a WAP 2.0 szabvánnyal kompatibilis mikroböngészőt használ és támogatja a SyncML nevű adatszinkronizációs szabványt is. Emellett lehetséges vele hangot rögzíteni - ezt akár csengőhangként is használhatjuk. Rendkívül jópofa alkalmazás a Music DJ névre hallgató funkció: ezzel saját magunk rakhatunk össze csengőhangokat, alapvető zenerészletekből - dob, basszus, gitár, fúvós- és billentyűs hangszerek -, melyek előzetesen beprogramozott dallamot játszanak. Hasonlóan nem profi, ám kikapcsolódásra jól használható funkció a képszerkesztő, amely szintén helyet kapott a készülékben. Természetesen az olyan alapvető alkalmazások sem maradtak ki, mint a naptár, a feljegyzés-lista, a számológép vagy a stopperóra.

Előző
Következő