Walkman, kamera és diktafon a minikütyüben

Kamerának is használható, ugyanakkor mellényzsebben is elfér a Panasonic új multifunkciós eszköze. A szupermini notebookhoz hasonlító apróság mozgó- és állókép, valamint hang rögzítésére és visszajátszásara is képes.

Forrás: [origo]Magyarországon a Panasonic az idei év elején jelentette be a két évvel ezelőtt megjelent D-snap termékcsalád egyik új tagját, az SV-AV20 típusjelzésű multifunkciós SD-készüléket. Az AV20-as gyakorlatilag a walkmanek következő generációs változatának tekinthető, mivel kizárólag digitális technológiákat tartalmaz, s az adatokat SD-kártyára (Secure Digital) rögzíti, az alapcsomaghoz egy 32 megabájtos memória jár. Ebből a memóriatípusból egyébként jelenleg 512 megabájt adat tárolására képes a legnagyobb kapacitású változat.

Az AV20-as rendkívül kompakt méretekkel (61,7x25,9x74,6 mm) rendelkezik, kijelzője kinyitható, így ha épp nincs szükség rá, könnyedén zsebrevágható. Az eszköz beüzemelése nem túl bonyolult feladat, mindössze a mellékelt lítium-ion akkumulátort és a memóriakártyát kell helyére raknunk, ezt követően pedig a oldalt található kapcsolót kell megfelelő állásba tolni. Az új D-snap rendelkezik egy apró beépített hangszóróval, ezen túl egy fejhallgatót is mellékel hozzá a gyártó.

Forrás: [origo]Az AV20-as bekapcsológombját kétféle pozícióba lehet állítani: Play állapotba kapcsolva a rögzített mozgóképekhez, fotókhoz, zenékhez vagy hangokhoz lehet hozzáférni, míg a Rec-mód értelemszerűen rögzítést tesz lehetővé. Az eszközt a mellékelt kábel segítségével az USB porton keresztül lehet a számítógéphez csatlakoztatni, egy megfelelő meghajtóprogram telepítése után.

Ahhoz, hogy az elkészített mozgóképeket a PC-n meg lehessen tekinteni, egy SD MovieStage alkalmazást kell telepíteni a számítógépre. Ezen szoftver a lejátszás mellett lehetővé teszi a kép-, video-, valamint hangfájlok rendszerezését és nyilvántartását is. Bár az alkalmazáson látszik, hogy fejlesztői minden eszközzel az egyszerű használat megvalósítására törekedtek, eredeti szándékuk ellenére sajnos egy követhetetlen logikájú, nehezen használható programot sikerült elkészíteniük.  

Fényképezés

Az AV20-as egy multifunkciós eszköz, az egyes üzemmódok - mozgó- és állóképrögzítés, hangfelvétel - között pedig a kihajtható kijelző alatti részen elhelyezett Mode gomb lenyomásával lehet váltogatni. A kamera rendkívül jó minőségű, 2 coll átmérőjű LCD-vel van felszerelve: a 200 ezer pixel felbontású kijelző nagyon minőségű képet ad, így fényképezéskor maradéktalanul betölti a kereső szerepét, s az elkészült fotókat/mozgóképeket is minőségromlás nélkül meg tudja jelenteni. A könnyebb használhatóság érdekében a kijelzőt egyébként ki is lehet fordítani.

Az új D-snap F2,35 induló fényerejű, 3,55 mm fókusztávolságú objektívvel van felszerelve, belsejében pedig egy 1,4 coll átmérőjű CMOS - tehát nem a manapság elterjedt CCD -  érzékelővel és egy aprócska vakuval van felszerelve, s 640x480 pixel felbontású fotók rögzítésére képes.

Forrás: [origo]
Digitális zoom nélkül...
Forrás: [origo]
...és zoommal

Fotózáskor, illetve mozgóképek rögzítésekor kétszeres digitális zoomot is be lehet kapcsolni, ennek alkalmazása azonban eléggé lerontja a képminőséget. Az elkészült fotók magán a kijelzőn meglepően jó minőségben megtekinthetők, a PC-re áttöltve azonban már jóval gyérebb látvány fogadja a felhasználót: a felvételek körülbelül egy webkamera képeivel azonos színvonalat képviselnek. Bár a menüben háromféle minőségi fokozatot lehet beállítani, tapasztalataink szerint csak a maximális fokozatban érdemes fotózni, így egy képfájl mérete átlagosan 100-130 kilobájt lesz.
Előző
  • 1
  • 2
Következő