Westel: Versenyelőnybe kerülhet a Pannon

A Westel szerint a Hírközlési Döntőbizottság keddi döntése hátrányba juttahatja a céget versenytársaival szemben. A vezetékes-mobil irányú hívások árát befolyásoló határozat kihathat a mobil-mobil tarifákra is - véli a mobilcég.

A Westel Mobil Rt. még nem határozott arról, hogy a bíróságon megtámadja-e a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) keddi döntését, amely szerint mintegy 10 százalékkal csökkennek a vezetékes hálózatokból a Westel hálózatába irányuló hívások végződtetési költségei.


Aszimetrikus helyzet alakult ki

Ezt Tompa Ferenc, a Westel szabályozási és távközlés-politikai igazgatója jelentette be szerdán sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a társaság álláspontja szerint a HDb döntésével a Westel hátrányba kerül versenytársával, a Pannon GSM-mel szemben  - Aszimmetrikus helyzet alakult ki a piacon - jegyezte meg Tompa Ferenc. A Hírközlési Döntőbizottság korábbi határozata szerint a Westel és a Pannon GSM is úgynevezett jelentős piaci erővel bíró szereplő lett az összekapcsolási piacon. E döntés szerint mindkét szolgáltatónak a hosszú távú, előremutató különbözeti költségek (LRIC) modellje alapján kellene kialakítania a vezetékes hálózatokból fogadott hívások végződtetési díját.
   
A HDb döntését a Pannon GSM a fővárosi bíróságon megfellebbezte, a bíróság pedig felfüggesztette a döntés végrehajtását, és a felfüggesztés annak ellenére érvényben van ma is, hogy elsőfokon a bíróság a HDb-nek adott igazgat. A Pannon a Legfelsőbb Bírósághoz fordult az ügyben, amelynek döntése késő ősszel várható.


A döntés egyéb hatásokkal is járhat
   
A Westel úgy véli: mivel a végződtetési díjak csökkentése kizárólag a mobilpiac egyetlen szereplőjét érinti, így a Pannon GSM a magasabb végződtetési díjakat alkalmazva juthat versenyelőnyhöz. Stubits Zsuzsa, a Westel vezető jogtanácsosa elmondta: a cég több fórumon is igyekezett elérni, hogy a Pannon GSM-mel megegyező versenyhelyzetbe kerüljön, ezért függesszék fel az eljárást. - Sem a Gazdasági Versenyhivatal, sem pedig a Hírközlési Felügyelet nem értett egyet a Westel kérelmével - tette hozzá. Torda Éva, a Westel társszolgáltatói kapcsolatok igazgató elmondta: a HDb-döntése kihathat a mobil-mobil irányú végződtetésekre is. Azzal ugyanis, hogy csökkenteni kell a vezetékes hálózatokból a Westel hálózatába irányuló hívások végződtetési költségét, más mobil szolgáltatóknak érdemes lehet nem közvetlenül, hanem a vezetékes hálózaton keresztül kapcsolódni a Westelhez. - Ezzel jelentős megtakarításokat érhetnek el - tette hozzá.
   
A HDb döntése szerint a csúcsidőben a Westel által a vezetékes hálózatokból érkező hívások nettó végződtetési díja percenként 45,15 forintról 40,50 forintra, csúcsidőn kívül 25,15 forintról 22,50 forintra csökken.

KAPCSOLÓDÓ CIKK